Home Binnen Nederland De mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

De mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

by sandra
2 comments

Hou jij, net als ik, van wandelingen in een glooiend landschap, prachtige hellingbossen, holle wegen, weilanden met graften, plateaus en fraaie vergezichten? Ben je bovendien nog bourgondisch ingesteld? Maak dan een van deze wandelroutes. Als geboren en getogen Zuid-Limburgse laat ik jullie trots een aantal van de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg zien. Geniet bovendien van het bourgondische leven en wandel gezellig met mij mee.

Mijn 12 tips: de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

 


  1. Trage Tocht Schin op Geul: één van de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg


Samen met mijn nichtje Diana liep ik de Trage Tocht Schin op Geul. Én wat was die mooiIk ben gek op Trage Tochten, wandelroutes over onverharde wegen, en wil ze het liefst allemaal lopen. De Trage Tocht Schin op Geul is een wandelroute van vijftien kilometer over onverharde wegen in een prachtig heuvellandschap. Je struint door kalkgraslanden, beklimt een stijgend pad naar het hellingbos en loopt tussen velden met een weids uitzicht op het plateau. Geniet van prachtige vergezichten op het kerkdorp Schin op Geul en de kabbelende rivier de Geul.

Lees meer over deze prachtige wandelroute in Zuid-Limburg: Trage Tocht Schin op Geul
De mooiste wandelroutes inZuid-Limburg


2. Brunssummerheide: genieten van de glooiende heuvels en paarse vlakken


Tussen half augustus en half september vind je op de Brunssummerheide paarse vlakken vol met bloeiende erica die aan alle kanten opduiken en steeds groter worden in het glooiende landschap. Boven op de heuvels heb je prachtige vergezichten in paars en groen, doorsneden met het wit van de kronkelende zandpaden. Hier en daar ontluikt een rietachtige moerasbegroeiing, perfect weerspiegeld in het aangrenzende water.

Ook in andere jaargetijden is de Brunssummerheide een fijne plek om te wandelen. Natuurmonumenten heeft diverse wandelroutes uitgestippeld met afstanden tussen de een tot vijf kilometer. Gaat je voorkeur uit naar langere afstanden? In wandelgids Zuid-Limburg vind je routes van tien tot vijftien kilometer.

Lees hier meer over wandelen op de Brunssummerheide.

De mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg


3. Trage Tocht Epen: het Toscane in Zuid-Limburg


 Wanneer je kiest voor de Trage Tocht Epen dan struin je door graslanden, over onverharde paden, langs hellingbossen en een meanderende Geul.
Je vervolgt je weg, klimt rustig omhoog en steekt het grasland dwars over in de richting van de bosrand. Boven op de mediterrane Eyser Heuvelrug prijken de populieren in de horizon. Op deze plek waan je je in Toscane.

Lees meer over de Trage Tocht Epen in Zuid-Limburg


4. Wandelen langs de Geleenbeek en door Stammenderbos


Steek bij Pater Karel Kapel in Munstergeleen een kaarsje aan en wandel daarna langs de Geleenbeek naar Geleen, Sweikhuizen en door het Stammenderbos, een hellingbos in de gemeente Schinnen – en geniet van de glooiende hellingen en holle wegen.

Lees  meer over de wandeling langs de Geleenbeek en door Stammenderbos


5. Vijlenerberg Kroegjestocht


Holle wegen, bos, fraaie vergezichten, schitterende vakwerkhuizen en gezellige kroegjes. Dit kom je allemaal tegen tijdens de wandeling ‘Vijlenerberg Kroegjestocht’ in Zuid-Limburg.
Met name na je stop – met een overheerlijke lunch in  Auberge le Barbeau in Sippenaeken, België – wordt dit een pittige wandeling met flinke klimpartijen en avontuurlijke hindernissen. Een mooie wandelroute van tien kilometer die je echt een keer gelopen moet hebben.

Lees hier meer over deze mooie en bourgondische route, Vijlenerberg Kroegjestocht en kroegentocht Vijlenerberg.


6. Trage Tocht Schimmert


Veldwegen in een glooiend landschap, weidse landschappen, holle wegen, boomgaarden en prachtige doorkijkjes zijn typerend voor de zestien kilometer lange wandelroute Trage Tocht Schimmert in Limburg. In het voorjaar geniet je van prachtige paarse bloemen met een lange stengel, vingerhoedskruid. Ik ben zo bedwelmd door hun schoonheid dat ik er een paar pluk voor in mijn vaas. Niet het goede voorbeeld blijkt later, als ik hoor dat ze giftig zijn. Lieve mensen, niet doen dus.

Vanuit Schimmert wandel je naar Ulestraten, Landgoed Vliek en Ravensbos. Wandel je met ons mee?

Lees  meer over de Trage Tocht Schimmert


7. Struinen in natuurgebied de Rug: ommetje Maasdal Roosteren


Het ommetje Maasdal ligt in Het Smalste Stukje Nederland, op de grens tussen Zuid- en Midden-Limburg. Dit natuurgebied ligt tevens in RivierPark Maasvallei. Ga struinen in natuurgebied ‘De Rug’. Sta oog in oog met de grootste kudde Konikpaarden van RivierPark Maasvallei. Snuif cultuur aan de Pater Sangersbrug en neem als afsluiting een ontbijtje bij Hotel-Restaurant de Roosterhoeve. Klinkt dit aanlokkelijk? Wandel dan het Ommetje Maasdal in Roosteren.

Lees meer over het ommetje Maasdal in Roosteren.

Ommetje Maasdal Roosteren


 8. Pieterpad van Sittard naar Strabeek


Deze wandelroute is geen rondwandeling maar wel prachtig. Het is een etappe van het Pieterpad. Je start deze route bij station Sittard, loopt dwars door het centrum van Sittard met haar gezellige terrasjes en vervolgens via de ‘Zeven Voetvallen’, een kruisweg met zeven staties in de vorm van kapelletjes, naar de Heilige Sint Rosa kapel boven op de Kollenberg. Vanuit dit pittige gebied met de vele heuvels en holle wegen loop je door het leefgebied van de korenwolf.
Ga lunchen bij Kasteel Terborgh en geniet verder van je route door het pittoreske dorp Terstraten en prachtige natuur.

Lees meer over de route Pieterpad van Sittard naar Strabeek.


9. Wandelen op de Sint-Pietersberg aan de rand van Maastricht


 Wanneer je in Zuid-Limburg bent is het de moeite waard om te gaan wandelen op de Sint-Pietersberg, gelegen aan de rand van Maastricht. Op dit plateau wandel je namelijk in een prachtig natuurgebied, langs mergelgroeves en rijke historie. Vanaf de ijzeren hangbrug bij de ENCI-groeve heb je goed zicht op de groeve en het natuurbad. Blijf hier even hangen want het is gewoon indrukwekkend; het natuurbad, de mergelwinning in een bebost gebied en uitzicht op de berg. Het ademt cultuur en historie. Een prachtige wandeling waar je je zeker in het buitenland waant.

 Lees hier meer over deze wandelroute, wandelen op de Sint-Pietersberg aan de rand van Maastricht.


10 Pieterpad etappe 26 Strabeek naar St. Pietersberg


Ook deze wandelroute is een Pieterpadetappe. Je loopt langs weelderig begroeide kalkrotsen, door holle wegen en het prachtige natuurgebied Bemelen.

Lees meer over deze wandelroute; Pieterpad etappe 26 Strabeek naar St. Pietersberg


11. Wandelroute Epen – Gemmenich


Dit is  mijn favoriete wandelroute. Voor mij de nummer één van de mooiste wandelroutes Zuid-Limburg. Helaas heb ik hem nog niet kunnen beschrijven maar zo de moeite waard om te wandelen. Deze route van 20,5 kilometer start met een pittige wandeling in het Vijlenerbos. Via de Vaalserberg loop je naar het drielandenpunt. Op weg naar beneden volgt een dalende panoramische weg naar Gemmenich. Het uitzicht is spectaculair.
Bekijk hier de routebeschrijving.


 12. Camini’s Zuid-Limburg


Wil jij altijd al graag een pelgrimstocht lopen maar heb je hier geen tijd voor? Of wil je een korte pelgrimservaring om te oefenen voor de lange tocht naar Santiago de Compostela? Een leuk alternatief hiervoor zijn de Camini’s Zuid-Limburg.

Visit Zuid-Limburg ontwikkelde elf spirituele Camini’s langs de Camino naar Santiago de Compostela. Deze mini Camino’s/pelgrimservaringen zijn korte rondwandelingen van vijf tot vijftien kilometer en gericht op bezinning en bewustwording.

Ik liep camini nummer 1 –  het ommetje Susteren in Het Smalste Stukje Nederland –  en camini nummer 7, met als start- en eindpunt het pittoreske plaatsje  Holset en vind het mooie rondwandelingen.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wandelroutes in Zuid-Limburg. Deze blog zal regelmatig aangevuld worden met nieuwe prachtige wandelroutes. Heb jij een mooie wandelroute in Zuid-Limburg gelopen, graag hoor ik je tip.

Wat zijn jouw mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg?

Ook een gave wandeling is de Summit Kattenroth

 

 

Booking.com

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Peter van Gool augustus 5, 2021 - 7:06 am

Als je oog hebt voor de natuur is het overal genieten! Maar voor het glooiende landschap moet je in Limburg zijn, een waar paradijs.

Reply
sandra augustus 23, 2021 - 10:16 am

Hoi Peter, het is inderdaad overal genieten. Nederland is mooi maar ik mis toch ook wel het reizen naar andere culturen. Tot die tijd nog even in de buurt blijven en gelukkig is het mooi in Limburg en kan ik er ook van genieten.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.