Home BonaireActiviteiten op Bonaire De mooiste snorkelplekjes op Bonaire

De mooiste snorkelplekjes op Bonaire

by sandra
2 comments
Mooiste snorkel plekjes Bonaire

Vandaag beschrijf ik de mooiste snorkelplekjes op Bonaire.  Bonaire behoort tot één van de mooiste duikgebieden op de wereld en wordt ook wel het Duikers Paradijs genoemd. Het fijne is dat je vanaf de kant al kunt gaan duiken en/of snorkelen. De koraalriffen beginnen namelijk aan de kustlijn en je vindt er de meest prachtige tropische vissen, zeepaardjes en schildpadden. Wil je niet direct duiken maar toch graag een kijkje nemen in de onderwaterwereld van Bonaire dan is snorkelen een goed alternatief.

Mooiste snorkel plekjes Bonaire

Wayaka II


De mooiste snorkelplekjes op Bonaire


In de jaren ’90 toen het duiken nog in de kinderschoenen stond heb ik vaak gedoken zowel in modderige poelen als in tropische gebieden. Ik keek mijn ogen uit in die tropische wateren; het leek alsof ik in een aquarium zwom. Na de geboorte van Bas ben ik met het duiken gestopt. Op Bonaire wilde ik het weer oppakken maar had niet zo veel zin meer in het gesleep met die duikspullen en besloot te gaan snorkelen. Ik werd lid van de snorkelclub en zag iedere week een andere leuke snorkelplek.

Er zijn zo’n honderd plekken op Bonaire waar je prachtig kunt duiken of snorkelen.  Een duik- snorkelplek herken je aan een gele steen met de naam van de duikplek erop. De meeste snorkelplekken liggen aan de westkust van Bonaire. Veel stranden op Bonaire bestaan uit koraal puin waardoor het lastig is het water in te gaan. Surfschoenen en flippers zijn dan ook geen overbodige luxe. De zee rondom Bonaire is een beschermd natuurgebied en behoort tot Bonaire National Marine Park. Om hier te mogen snorkelen dien je een penning te kopen. Deze koop je bij een duikshop voor USD 10,00 (snorkelen) en USD 25,00 (duiken).

Het is lastig om te kiezen maar vandaag zal ik een aantal mooie snorkelplekjes op Bonaire voor jullie beschrijven.


De  mooiste  snorkelplekjes  op Bonaire


Kajakken en snorkelen door de mangroven van Bonaire

Één van de mooiste snorkelplekjes op Bonaire vind ik de mangrovebossen. Bonaire heeft namelijk prachtige mangrovebossen. Ga een keer kajakken en snorkelen door deze mangroven. Om beschadiging van de mangroven te voorkomen is snorkelen echter alleen mogelijk onder begeleiding van een deskundige gids. Het Mangrove Activity & Info Center, gelegen aan de oostkust van Bonaire, biedt deze excursie aan.

Voordat je start met de snorkeltocht krijg je informatie over het mangrove gebied. Daarna  peddel je met de kajak door de kanalen van de mangroven en het turquoise water. Lac Bay ligt in een ondiepe baai, beschermd door een koraal rif. Jonge vissen groeien op tussen de wortels van de mangrove die tevens een bescherming bieden tegen de grotere roofdieren. Zodra deze jonge vissen volgroeid zijn dan verplaatsen zij zich naar het koraalrif. Ook vind je in dit gebied veel zeegras waar de schildpad het heerlijk toeven vindt.

Leukste snorkel plekken Bonaire

De mooiste snorkel plekken Bonaire

Hieronder vind je een filmpje van het snorkelen. Omdat  de bodem niet aangeraakt mag worden en de stroming erg sterk was gaat het een beetje snel. Ik moest mij met de stroming mee laten voeren. Lees hier snel verder hoe dat is.


Klein Bonaire


Stop je koelbox vol met lekker eten en drinken en laat je met de watertaxi afzetten op Klein Bonaire. Dit onbewoond eilandje ligt op ongeveer tien minuten varen van de kust van Bonaire. De watertaxi kun je nemen bij Karel’s Beach Bar aan de kust in het centrum of bij Spice Beach Club. Het kost je ongeveer USD 15,00 heen en weer. Misschien niet goedkoop maar je vindt hier schitterende koralen, schildpadden en de meest tropische vissen. Geniet van een stralend wit zandstrand. Buiten het cruise seizoen krijg je hier een waar Robinson Crusoe gevoel. Vergeet in ieder geval je snorkel niet want dat zou erg zonde zijn.

Mooiste snorkel plekjes Bonaire


Zout Pier


Boven water is de pier niet de mooiste plek op het eiland. Onder water des te meer.  Je moet een stukje zwemmen om bij de pilaren te komen maar eenmaal aangekomen dan kijk je je ogen uit. Deze zijn namelijk geheel begroeid met prachtige kleuren spons en koraal. Ook vind je hier de reusachtige tarpons. Dit zijn roofvissen die wel tweeënhalve meter kunnen zijn en honderddertig kilogram wegen.  De tarpons vallen op vanwege hun zilveren kleur.  Ze zwemmen zo’n tien meter onder je en tussen de pilaren door.  Deze plek is zeer de moeite waard om te gaan snorkelen / duiken.

Mooiste snorkel plekjes Bonaire


Wayaka II


Voor deze snorkelplek moet je naar  Washington Slagbaai National Park.  Het duurt even voordat je er bent. De weg er naar toe is namelijk erbarmelijk slecht. Je rijdt op onverharde wegen met kuilen en bulten. Het is echter de moeite waard.  Dit strand ligt ietwat verborgen. Om er te komen moet je namelijk, middels treden uitgehakt in rotsblokken, afdalen. Het is geen groot strand maar alleen al de blauwe en turquoise kleur van de zee nodigt uit om een duik te nemen. Je zwemt hier tussen verschillende kleuren papegaai vissen en ook dit koffervisje komt je graag begroeten. Vergeet niet je spullen hoger te leggen want het loopt regelmatig onder water.

Mooiste snorkelplekjes Bonaire

Dit koffervisje zwemt vlak voor de kust.

Leukste snorkel plekken Bonaire

Wayaka II


TIPS


  • Zorg dat je een buddy bij je hebt. Met name op de plekken waar je een stuk moet zwemmen om er te komen zoals bij de zoutpier is dat te adviseren.
  • Gebruik vinnen. Zij zorgen ervoor dat je met een minimale krachtinspanning voortbeweegt door het water.
  • Deze vinnen mogen echter niet gebruikt worden in de  mangroven.
  • Raak niets aan en beschadig geen koraal.
  • Neem contant geld mee naar de mangroven; Het Activity Center accepteert geen credit cards.
  • Smeer je goed in. Je verbrandt anders levend.
  • Neem eten en drinken mee naar Klein Bonaire en het Nationaal Park Washington Slagbaai (Wayaka). Er zijn namelijk geen voorzieningen.

De mooiste snorkelplekjes van Bonaire. Heb jij ze al bezocht?

Wil je meer lezen over mooie stranden op Bonaire? Lees hier dan verder.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Mieke december 3, 2018 - 11:21 pm

Prachtige blog. Heel praktisch en uitnodigend. Leuk!

Reply
De mooiste stranden van Bonaire – Reis mee met Sandra september 17, 2022 - 8:15 pm

[…] jij graag snorkelen? Kijk eens naar de mooiste snorkelplekjes op Bonaire. […]

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.