Home BonaireActiviteiten op Bonaire De geheimen van Bonaire: de grotten

De geheimen van Bonaire: de grotten

by sandra
2 comments
De geheimen van Bonaire: de droge en natte grotten

Op zondagochtend om 8.00 uur treffen wij onze gids Leo van Flow Bonaire op de parkeerplaats van outlet Dive Friends om samen met nog een stel de geheimen van Bonaire te ontdekken, de grotten. 

Bonaire telt drie- tot vierhonderd grotten en ze liggen verspreid over het eiland en Klein Bonaire. Ik woon nu bijna drie jaar op Bonaire en eerlijk gezegd kan ik mij er totaal geen voorstelling van maken waar de grotten zich nu bevinden. Ik heb er in ieder geval nog nooit één  gezien. In mijn beleving liggen zij dan ook diep verscholen ergens in een Kunuku (het platteland), in de middle of nowhere. Zo verbaasd ben ik als we het bebouwde gedeelte van de wijk Hato uitrijden en vlak daarna met de auto stoppen bij een inham aan de hoofdweg, een plek waar ik notabene regelmatig langs kom.


De geheimen van Bonaire: de grotten


De grotten (droge)

Wanneer we uitstappen  krijgen wij een zaklamp van Leo. Wij lopen vervolgens achter hem aan door een stuk Kunuku. Je kunt nog duidelijk zien dat we in het regenseizoen zitten want de stekel planten hebben nog allemaal kleine groene blaadjes terwijl ze normaal erg dor zijn. Plotseling blijven wij ergens stilstaan. Op die plek zie ik een zwart diep gat in de bodem met een ladder erin. Terwijl ik in het donkere gat kijk en mijn bedenkingen heb of ik er wel in durf  in verband met mijn hoogte vrees, vertelt Leo enthousiast dat Bonaire is ontstaan als gevolg van een botsing van het Caribische plateau en de platen Faralla en Altalia ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Vervolgens werd 60 miljoen jaar geleden een enorme landmassa boven water getild. Door de wind en regen is het huidige landschap ontstaan wat eenderde uit vulkanisch gesteente bestaat en de rest uit kalksteen.

Dan moet ik er toch aan geloven, verzamel al mijn moed bij elkaar en ga voorzichtig aan de rand van het donkere gat zitten. Gelukkig geeft Leo goede aanwijzigingen hoe ik mij het beste kan omdraaien om vervolgens tree voor tree af te dalen. Ik beland zonder problemen onderaan de trap waar ik blijf wachten tot de anderen ook zijn afgedaald. Ik vond het heel spannend maar achteraf viel het eigenlijk toch wel mee. 

De geheimen van Bonaire: de grotten

Stalactieten en stalagmieten

De zaklamp, die we gekregen hebben, is geen overbodige luxe want wat is het donker. Langzaam klimmen en klauteren we door een smalle ruimte om vervolgens in een grotere ruimte uit te komen. Wanneer ik met mijn lamp rond schijn is het adembenemend mooi; ik zie stalactieten aan het plafond hangen en stalagmieten uit de bodem komen. Het is onvoorstelbaar dat door de miljoenen jaren heen het regenwater en de wind hiervoor gezorgd heeft. Langs verschillende stalactieten sijpelen druppels water waardoor formaties nog steeds groeien. We komen langs Dracula’s Kathedraal die zijn naam eer doet met de pilaren, grillige formaties en vele openingen.

Op een klein plekje is een formatie afgebroken en Leo laat ons een stukje zien van ongeveer 1cm dat er vier jaar over heeft gedaan om te groeien tot wat het nu is. Het is dus belangrijk dat we niets kapot maken want het duurt al snel honderd jaar voordat het weer is aangegroeid.

We staan stil bij de Bacon Cave. Omdat het water naar beneden loopt, bouwt het steeds meer materiaal op. Hierdoor ontstaan laagjes die lijken op plakjes Bacon. Wanneer Leo er met zijn lamp op schijnt kunnen wij het heel duidelijk zien. We lopen verder en komen langs de kerststal. Deze wordt zo genoemd want als je heel goed kijkt dan zie je als je genoeg verbeelding hebt, mensen en dieren in de stal staan.

 

Vliegend gevaarte

Onverwacht moet ik tijdens het bekijken van de kerststal  een duik naar beneden maken voor een of ander fladderend gevaarte. Het blijkt een vleermuis te zien, de bewoners van de grot. Er leven acht soorten op het eiland. Twee daarvan, de langtongvleermuis en langsnuitvleermuis zijn belangrijk voor het ecosysteem. Zij zijn namelijk de enige die de bloemen van de zuilcactus kunnen bestuiven omdat deze alleen ’s nachts opengaan. Cactussen zijn erg belangrijk op Bonaire omdat deze tijdens de droge periode de enige voedselbron is voor hagedissen, vogels en insecten. Wanneer er geen vleermuizen zouden zijn dan zouden er ook geen cactussen zijn en dan is er ook geen flora en fauna. Zo bizar hoe de natuur zijn werk doet.

Leo vertelt dat er ook een fishing bat, die op vissen jaagt, bestaat. Met hun sonar zenden ze een geluid uit en kunnen zo vissen zien en vangen ze dan uit het water. Daar had ik ook nog nooit van gehoord, hoe bizar.

Snorkelen in de grotten

Ondertussen heb ik het zo ontzettend warm gekregen want het luchtvochtigheidsgehalte in de grot is zo hoog dat ik een verkoeling wel kan gebruiken. We gaan dan ook op weg naar de natte grot. Die blijkt iets verder door te liggen aan de achterkant van Caribbean Club Bonaire in een straatje met palmbomen.

Deze boom is stevig genoeg zegt Leo wanneer hij een oprol ladder eraan bevestigt. Ik ben blij dat hij die meegenomen heeft want deze grot is toch veel lastiger te beklimmen. Eenmaal beneden vind ik het ook best spannend om in het donker in het koele en kristalheldere water te stappen maar wat is het heerlijk. Met onze duikbril op volgen we Leo door een smal gangetje om vervolgens in een grotere ruimte te komen. ‘Als je nu je hoofd onder water steekt dan zwem ik naar de wand en schijn met lamp daarop’, zegt Leo. Vervolgens duikt hij onder water en schijnt met zijn lamp onder de wand. Wat we zien is werkelijk prachtig, allemaal uitstekende punten, scheuren en ronde vormen.  Maar wat kan Leo lang onder water blijven, het blijkt bij navraag dat hij Free-Diving Instructor is.

Wat jammer dat mijn foto’s gemaakt met de GOPRO toch allemaal mislukt zijn, ondanks onze lampjes was het toch te donker.

Openbaar

Nadat we alle moois bewonderd hebben, klauteren we weer naar boven. Iedereen kan deze grotten betreden zonder gids. Ik vind het zo raar dat die grotten overal verspreid liggen zonder dat er ook maar een enkele aanduiding is of dat er een hek met slot erom heen staat.  Met name omdat in deze grotten vleermuizen leven en die van groot belang zijn voor het voortbestaan van bonaire. Als er namelijk geen grotten zijn, dan zijn er ook geen vleermuizen. Zijn er geen vleermuizen dan zijn er ook geen cactussen. Zijn er geen cactussen dan is er ook geen leven voor insecten, hagedissen en vogels.

Eigenlijk zouden die grotten alleen bereikbaar moeten zijn onder begeleiding van een gids. Toch hebben sommige grotten erkenning gekregen en worden ze gezien als belangrijk vleermuis gebied.

Waar vind je de grotten

Wil jij ook de geheimen van Bonaire: de grotten verkennen door een ervaren Stinapa gids?
Flow Bonaire biedt deze drie uur durende tocht aan voor USD 50,– p.p. Je kunt Leo bereiken via: info@flowbonaire.com.

Tip

Draag zwemkleding en luchtige kleding want het is warm en draag goede wandelschoenen. In het water hoef je geen zwemschoenen te dragen.

De geheimen van Bonaire: de grotten

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Silvia april 1, 2017 - 5:45 am

Sandra dat heb je nog mooi mee genomen prachtig

Reply
sandra april 1, 2017 - 6:20 am

Hi Silvia, ik had ook niet verwacht dat ze zo mooi zijn en ben blij dat ik ze bezocht heb.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.