Home BonaireActiviteiten op Bonaire De bezienswaardigheden van Bonaire

De bezienswaardigheden van Bonaire

by sandra
4 comments
Bezienswaardigheden van Bonaire

Ben je van plan om naar Bonaire te reizen dan mag je de bezienswaardigheden van Bonaire niet missen. Naast dat Bonaire ontzettend mooie stranden heeft en je er heerlijk kunt zonnen en watersporten is er nog genoeg te doen.

Het is raadzaam om een auto te huren. Ondanks dat het geen groot eiland is, zijn de afstanden namelijk te groot om te voet af te leggen. Het openbaar vervoer is er nauwelijks en een taxi ritje kost al snel USD 15,00.

Toen ik in 2014 hier kwam wonen ben ik het eiland gaan verkennen zodat ik een eerste indruk kreeg van Bonaire. Na twee jaar ontdek ik nog steeds nieuwe plekjes, activiteiten, restaurantjes en bezienswaardigheden. Zo ontdekte ik pas twee driving trails van Bonaire namelijk de Onima driving trail en de Bara di Karta. Mocht je hiken leuk vinden, zie dan de zes hiking trails op Bonaire.

Op deze pagina zal ik de bezienswaardigheden van Bonaire beschrijven waaronder een deel van de Goto driving trail.

1. KRALENDIJK

Kralendijk bestaat hoofdzakelijk uit twee belangrijke straten namelijk de winkelstraat aan de Kaya Grandi en de boulevard aan de Kaya J.N.E. Craane. Deze laatste ligt aan de waterkant en de winkelstraat evenredig aan de Kaya J.N.E. Craane. De winkelstraat is een gezellig straatje met leuke boetiekjes en souvenirwinkels. Er is niet zo veel keus als in Nederland maar af en toe scoor ik een leuke aankoop. Verder tref je er ijssalons, kapsalons, banken, duikwinkels en het toeristen bureau aan. In het cruise seizoen liggen de immens grote boten aan de boulevard van Kralendijk. Het is een bizar gezicht wanneer een cruiseboot voor het kleine stadje ligt dat een stuk kleiner is dan de boot.

Bezienswaardigheden van Bonaire

Kralendijk Centrum

1385789_605880009525241_8581240595747993137_n

2. GOTOMEER

Zodra je de hoofdstad Kralendijk uitrijdt, rijd je via diverse mooie duikstekken en Bopec (olieopslag en overslag) richting het Gotomeer. Het Gotomeer is een zoutwatermeer en een belangrijk broedgebied voor de flamingo’s.

Vanaf een uitkijkpunt staan bankjes waar je een prachtig uitzicht hebt over het meer en op de hoogste berg van Bonaire (241 m), De Brandaris. Als je het kan opbrengen is het hartstikke leuk om de Brandaris te beklimmen. De keer dat ik hem beklom kwam ik in een tropische storm terecht. Best spannend maar gelukkig komt dit niet zo heel vaak voor op Bonaire.

Bezienswaardigheden van Bonaire

Uitzichtpunt Gotomeer

BEZIENSWAARDIGHEDEN BONAIRE / DOS POS

Dos Pos dat twee putten betekent is in het verleden belangrijk geweest voor de inwoners van Rincón.  Het water werd te voet of per ezel vervoerd in petroleumblikken. In 1949 kregen Kralendijk en Rincon een waterleiding. Het water ging toen van Dos Pos naar Subida di Para Mira. Vanaf hier werd het water naar de dorpshuizen geleid. Vanwege de aanwezigheid van een vee drinkbak maken geiten, vogels, reptielen, en ezels gebruik van het water van Dos Pos. Vanaf dit punt vertrekt ook een hiking trail. Dos Pos ligt na het Goto Meer en voor Rincon.

de bezienswaardigheden van Bonaire

Dos Pos

3. POSADA MARA MIRA

Op het hoogste punt van de weg van Dos Pos naar Rincon ligt Posada Mara Mira. Een restaurant waar je lokale gerechten o.a. leguanen soep, kunt eten met een prachtig uitzicht over de vallei Rincon. Geopend ma-wo-vrij-zat-zo. van 11.00 – 18.00 uur.

de bezienswaardigheden van Bonaire

4.  RINCON

Na het Gotomeer kom je in het oudste dorp van de voormalige Nederlandse Antillen, namelijk Rincon. Het dorp ligt in het noordwesten van het eiland. Gedurende de West-Indische-Compagnie (WIC) tijd brachten de Hollanders slaven naar Rincon. De mannen moesten werken in de saliña’s in het zuiden van Bonaire en de vrouwen en kinderen verrichtten arbeid op de plantages. De huidige bewoners stammen rechtstreeks van de slaven af.

Als je dan toch in Rincon bent dan mag een bezoekje aan de Cadushi distilleerderij niet missen. Onder andere wordt hier de likeur gemaakt van de Cadushi cactus. Je krijgt hier gratis een rondleiding en een proeverij.

Heb je ondertussen honger gekregen ga dan eens langs bij Rose Inn bar waar traditionele Antilliaanse gerechten geserveerd worden zoals o.a. stoba (stoofpot) en sopa yuana (leguanen soep).

de bezienswaardigheden Bonaire

Rincon

De laatst genoemde bezienswaardigheden van Bonaire vallen onder de Goto Driving trail. In deze driving trail zijn drie van de zes prachtige hiking trails verwerkt en een mountain bike trail.

Bezienswaardigheden van Bonaire

Route Goto Driving Trail

5. Norman van LE-MA-SE

Voordat je Rincon uitrijdt of vanaf Kralendijk het dorp Rincon binnenrijdt mag je Norman van LE-MA-SE niet overslaan. Norman heeft overheerlijke groentesoep en milkshake’s. Als verrassing mag ik ook nog de  zelfgemaakte kruidkoek proeven, hhmm!  Norman is een hele vriendelijke gastvrije man die graag een praatje met je maakt over het leven op Bonaire. Neem wel je tijd want Norman kent geen haast.  Jammer dat ik er pas na twee jaar achter kom. Nou Norman, ik kom vaker op bezoek voor je soep, shake en gezelligheid.

bezienswaardigheden van Bonaire

Norman van Le-Ma-Se


HET ZUIDEN VAN BONAIRE


6. LAC CAI

Na Rincon rijd je richting het zuiden naar Lac Cai. Lac Cai is lastig te bereiken namelijk via een ongeasfalteerde hobbelweg. Als je er eenmaal bent dan heb je een prachtig uitzicht over Lac Bay.

Enorme grote bergen lege karkoschelpen (schelpenkerkhof) liggen voor de kust. Deze weekdieren zijn beschermd en mogen niet meer gevangen worden. Op zondag is Lac Cai een ontmoetingsplaats voor de Boneriaanse bevolking. Aan de overkant ligt Lac Bay met Sorobon beach, een populaire windsurfplek.

Let op: uitvoeren van deze karkoschelpen is strafbaar. Er staan hoge boetes op net zoals op koraal wat op het eiland te vinden is.

Bezienswaardigheden van Bonaire

Lac Cai schelpen kerkenhof

7. SLAVENHUISJES

De slavenarbeiders werkten in de zoutpannen in het zuiden van Bonaire, maar hun families woonden in Rincon. Een tocht van 7 uur lopen. Het WIC bouwde in 1850 deze piepkleine slavenhuisjes die nauwelijks anderhalve meter hoog zijn. Het is niet te bevatten dat hierin meerdere slaven sliepen. Voor 1850 sliepen de slaven in de buitenlucht.

de bezienswaardigheden van Bonaire

slavenhuisjes

8.  ZOUTPANNEN

In het Zuidwesten van Bonaire tref je de zoutpannen aan. Een zoutpan is een kunstmatig meer. Via verbindingskanalen wordt zeewater de zoutpannen ingevoerd. Dit water kan alleen verdwijnen door verdamping. Hierdoor wordt de zoutconcentratie in het water steeds hoger. De volledige verdamping duurt soms een jaar. De kleur van deze zoutpannen zijn lichtroze en het zout schittert in de zon. De kwaliteit van het zout van Bonaire is uitmuntend. Het meeste zout heeft een industriële bestemming. Een klein deel gaat naar de consument. Mooie locatie om een kijkje te nemen.

In mijn blog roadtrip op Zuid-Bonaire heb ik meer verteld over dit zoutwinningsgebied. Verwacht geen bergen en een weelderige begroeiing want het is een vlak, droog en dor gebied maar het heeft toch zijn charmes. Je vindt er naast zoutpannen, flamingo’ en mangroves ook de zee, die met een enorme kracht tegen de kust aan botst.

Bezienswaardigheden van Bonaire

Zoutpannen Bonaire

10 KITESURFEN

In het zuidwesten en tevens de laatste bezienswaardigheid van Bonaire, vind je een prachtige plek om te kitesurfen. Voor de kitesurfers een ideale plek vanwege de constante passaatwinden en heerlijke watertemperatuur. Er waait een aflandige wind. Ik heb een poging gewaagd om het te leren, maar ik ben niet zo een held. Misschien jij wel? Het is zeer zeker een mooie plek om te bezoeken.

de mooiste stranden van Bonaire

kite beach Atlantis

Houd je niet van duiken dan zijn er genoeg alternatieven. Mocht je hier allemaal geen zin in hebben dan kun je nog altijd er voor kiezen om een bezoekje te brengen aan één van de mooiste stranden van Bonaire.

Ik ben in ieder geval de bezienwaardigheden en de natuur steeds meer gaan waarderen en heb mij nooit verveeld. Regelmatig worden op Bonaire schoonmaak acties gehouden op land en onder water om het behoud van Bonaire te waarborgen. Door de altijd aanwezige passaat wind is de temperatuur dragelijk. I the Island.

Ben je ook zo benieuwd naar Bonaire?

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Driving Trails Bonaire - Reis mee met Sandra augustus 19, 2016 - 11:14 pm

[…] kent drie driving trails namelijk de Onima Driving Trail, Bara di Karta en Goto lake Trail. Houd je van ongeasfalteerde wegen met prachtige uitzichten dan mag je de Driving Trails Bonaire […]

Reply
Nicole Schepers augustus 20, 2016 - 8:42 pm

Wat een verrassend eiland. Je schrijft er zo liefdevol over. Ik ben erg nieuwsgierig geworden om het zelf te ontdekken. ?❤

Reply
sandra augustus 21, 2016 - 12:27 am

Hi Nicole, ik ga het eiland ook steeds meer waarderen.Verwacht alleen geen groot uitgaansleven.Er zijn wel genoeg leuke restaurantjes en ook heel leuk neem de koelbox mee en geniet van de zonsondergang op het strand. Heb ik je nog nieuwsgieriger gemaakt, boek een ticket en ontdek Dushi Bonaire.

Reply
Dahan Sarah januari 25, 2020 - 8:09 pm

Dag Sandra!

Even een vraag ivm vervoer: mijn man en ik rijden allebei niet met de auto. Uiteraard willen we graag enkele uitstappen doen.
Is er een organisatie die tours aanbiedt, dus met vervoer? Voor twee personen of desnoods groepen.

Alvast bedankt!
Sarah Dahan

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.