Zoals jullie inmiddels weten wandel ik graag en heb menige wandeltocht in binnen- en buitenland gemaakt. Een wandeling is mijns inziens niet compleet als er geen hapje en drankje genuttigd kan worden. Toen ik dan ook gevraagd werd om onder leiding van een gids deel te nemen aan de culinaire lentewandeling in het maasdorp Roosteren, gelegen in Het Smalste Stukje Nederland, had ik daar wel oren naar.
Aangezien dit deel van Limburg een belangrijk aspergebied is en het seizoen nog loopt tot 24 juni bezoeken wij Akker & Tuinbedrijf Marc Simons. Hier krijgen we uitleg over het productieproces vanaf het moment dat de asperges van het land komen totdat ze naar de winkel gaan. Limburg is rijk aan een aantal siertuinen waarvan Hoeve Schettereind er één is. Wij brengen een bezoek aan deze hoeve en kijken onze ogen uit naar alle pracht en praal. Ook passeren we een aantal culturele bezienswaardigheden en eten heerlijke sappige Limburgse asperges. Het startpunt van deze lentewandeling is hotel en restaurant “De Roosterhoeve”.
De Roosterhoeve
Langzaam rijd ik de laan in waar de driehonderd jaar oude Roosterhoeve ligt. Deze heeft in een ver verleden dienst gedaan als mouterij en brouwerij. Middels bouwen, verbouwen, afbranden en restauratie is de hoeve driehonderd jaar later een bourgondisch trefpunt zonder grenzen in het gastvrije Limburgse land.
Wanneer ik me bij de receptie meld komt Anna-Marie Feron mij al lachend tegemoet. Samen met haar man runt zij deze nostalgische Roosterhoeve. Het klikt meteen en al pratende leidt Anna-Marie mij rond. De Roosterhoeve is groter dan ik vermoedde. Het heeft zowel zalen voor diners en partijen als knusse zithoekjes waar je lekker kunt wegzakken in lederen fauteuils vóór een knetterend haardvuur. Voor een overnachting kun je kiezen tussen een nostalgische slaapkamer in de traditionele hoeve of voor de moderne slaapkamer en/of suite in de nieuwbouw.
Na de rondleiding word ik naar de gids Jack gebracht en maak kennis met de groep wandelaars die één voor één binnendruppelen.
Natuurgebied De Rug
De Roosterhoeve is gelegen aan de rand van het dorp Roosteren en zodra we de straat uit zijn staan we midden in het natuurgebied ‘De Rug’. Dit gebied maakt deel van Rivierpark Maasvallei en je kunt hier urenlang struinen door hoge grassen en ander bloeiend kruid. Tevens trekken in dit gebied wildlevende konikpaarden rond. Ik heb ze jammer genoeg niet gespot maar des te meer een reden om terug te gaan voor het ontdekken van de wandeling ‘Ommetje Maasdal’ en het Pelgrimspad, die beide door dit gebied lopen. Wij blijven nu echter op de gebaande wegen en volgen het pas aangelegde opgehoogde pad dat voor de Maasdorpen een betere bescherming biedt tegen overstromingen.
Terwijl onze gids Jack uitleg geeft over dit natuurgebied, de Konikpaarden en het opgehoogde pad, houd ik mij een beetje afzijdig en luister naar het ruisen van de wind, de kwetterende vogeltjes en bewonder de vele knalrode klaprozen langs de berm.
Kapel Onze Lieve Vrouw
Onderweg bezoeken we het witte Mariakapelletje dat opgericht is uit dankbaarheid voor het uit de wind blijven van oorlogsgeweld van Roosteren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Akker & Tuinbedrijf van Marc Simons
Na een wandeling langs de oever van de Maas – die zich al meanderend door het landschap vormt – komen we aan bij het tuinbedrijf van Marc Simons. Inmiddels is de temperatuur gestegen naar zo’n vijfentwintig graden. De verwelkoming van ijskoud water met stukjes limoen en sinaasappel is dan ook een verademing.
“Het steken van asperges is nog niet zo heel makkelijk en een vak apart”, vertelt Marc wanneer wij voor een bak met water vol asperges staan. Behalve dat ze niet te kort en te diep mogen zijn is beschadiging uit den boze. Vanuit het bad met water gaan ze de koelcel in om uitdroging en kwaliteitsverlies te voorkomen. Na vier uur koelcel worden de asperges één voor één gewassen en exemplaren die te lang gestoken zijn worden op maat gesneden. Daarna maakt een sorteermachine van iedere asperge foto’s en kijkt tot welke sortering hij behoort. Vervolgens rolt aan het eind van de sorteermachine elke asperge bij soortgenoten van dezelfde sortering.
Hierna snoepen we nog van heerlijke met asperges bereide hapjes en bekijken we het machinaal schillen van asperges voordat ze worden verpakt. Daarna bedanken we Marc voor de interessante rondleiding.
Hoeve Schettereind
Wanneer we bij een witte boerderij aankomen – gelegen in een landelijke omgeving – heb ik niet meteen in de gaten wat hier te doen is. Dit verandert echter wanneer ik de tuin in loop. Op een perceel van zo’n 6500m² bevindt zich namelijk een prachtige siertuin met een strak groen grasveld en fruitbomen, borders met struiken en blauwpaarse bloemen, een vijver met omringende paadjes, borders, tuinornamenten en beelden.
Romantisch terrasje
In de loungehoek staat een jacuzzi met een heerlijke bank en twee ligbedden. Er is tevens een houthaard voor de koelere avonden en de lampen, opgehangen aan stoer touw, maken er een sfeervol geheel van. De aanwezige badjassen en handdoeken nodigen uit tot een romantische wellness. Ik zie mij hier wel zitten met een glas wijn….
Plaatje uit een magazine
Het is een tuin uit een magazine. Vol verbazing vraag ik mij af hoeveel dit onderhoud vergt, een klus om dag en nacht mee bezig te blijven. Het moet op z’n minst een grote hobby zijn. En dat blijkt ook wanneer ik de bewoners Margot en Harm spreek. Naast de Open Tuindagen verzorgt Margot namelijk workshops groendecoraties. Ook is hun sfeervolle, landelijk ingerichte huis ter bezichtiging opengesteld waarbij je bovendien terecht kunt voor cadeau artikelen.
Door de andere wandelaars heb ik mij overigens laten vertellen dat ik het oogstfeest op zondag 16 september en de Kersthappening op zondag 25 november absoluut niet mag missen. De tuin zou dan rijkelijk versierd zijn. Ik heb de data in ieder geval in mijn agenda genoteerd.
Na de aardbeienschnitt met verse aardbeien en slagroom vergezeld van een prosecco moeten we helaas weer verder gaan. Ik neem afscheid van de gastvrije bewoners van deze mooie hoeve.
Nog een laatste culturele bezienswaardigheid
Via het Julianakanaal komen we aan bij de brug van Roosteren, die van belang was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis aan het sneuvelen van vijftien militairen op 10 mei 1940 bij deze brug is hier het monument voor Nederlandse militairen geplaatst.
Asperges eten in Roosterhoeve
Na een wandeling van zeven kilometer komen we aan bij de Roosterhoeve. Hier staat ons een heerlijk diner te wachten met asperge soep vooraf, asperges met zalm of ham als hoofdgerecht en als toetje ijs met verse aardbeien. Bij de koffie eten we chocolade asperges. Rond 20.30 uur neem ik afscheid van de groep en ga moe maar voldaan naar huis.
Ik wil zowel Marc Simons als Margot & Harm bedanken voor hun rondleiding en dat ik een kijkje heb mogen nemen in hun wereld. Ook gids Jack wil ik bedanken; hij vertelt met veel humor. En als laatste maar niet als minste bedank ik Anna-Marie voor het regelen van deze heerlijke culinaire wandeling.
HOUD JIJ OOK ZO VAN WANDELEN EN ALS AFSLUITING OP EEN LEUKE LOCATIE IETS ETEN EN DRINKEN?
Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met “Het Smalste Stukje Nederland“. Ik geef altijd een eerlijke mening of het een samenwerking is of niet. Een samenwerking moet 100% bij mij en mijn blog passen. Na mijn verhuizing van Bonaire naar de regio Selfkant maakte ik een wandeling in dit gebied en was direct enthousiast over “Het Smalste Stukje Nederland”. Je vindt er mooie natuurgebieden, musea, kerken, fijne restaurants en nog veel meer. Graag wil ik dit stukje Nederland meer gaan ontdekken. Deze samenwerking zou ik niet zijn aangegaan als ik er niet achtersta.