Home Dagelijks leven op Bonaire BOODSCHAPPEN DOEN OP BONAIRE

BOODSCHAPPEN DOEN OP BONAIRE

by sandra
10 comments
Boodschappen doen op Bonaire

BOODSCHAPPEN DOEN OP BONAIRE

Boodschappen doen in het buitenland is altijd een leuke belevenis. Je vindt er niet alleen andere producten en prijzen maar ook andere gewoonten. Boodschappen doen op Bonaire is te vergelijken met boodschappen doen in Nederland maar dan net iets anders. Mis je op vakantie je boterham met kaas of hagelslag dan hoef je op Bonaire niet bang te zijn want die kan je gewoon blijven eten.

Wat is anders

Ondanks dat (bijna) alle producten verkrijgbaar zijn, komt het regelmatig voor dat de supermarkten leeg zijn. Producten komen uit Nederland, Amerika, Curacao en soms uit Venezuela. Bananen komen bijvoorbeeld één keer per week en als ze in de ene supermarkt uitverkocht zijn dan zijn ze in de andere supermarkten ook niet meer te verkrijgen. Op is Op en dan maar wachten tot de volgende week en hopen dat het vrachtschip komt opdagen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat de schappen met verse groenten en fruit leeg zijn. Ook Coca Cola, met name die uit Venezuela moet komen en daarbij een stuk goedkoper is, is niet altijd verkrijgbaar. Bij de rubriek Wat kost het, meer hierover.

Omdat ik de Limburgse vlaai mis, kwam een vriendin, die bij mij op vakantie was, op het idee om een vlaai met Bokkepootjes (koekjes) voor mij te maken. We hebben alle supermarkten bezocht maar tot nu toe heb ik deze koekjes nog niet gevonden. Dat is een product wat niet te krijgen is op Bonaire en natuurlijk ook geen Limburgse vlaai. Daarvoor in de plaats kan je hier verschillende soorten cake in de vorm van een taart kopen. Bestel deze bij locals en je krijgt de meest leuke creaties naar eigen keuze. De topping is geglazuurd en erg zoet. Je kunt vragen of ze hem minder zoet voor je maken. De prijs van deze cake/taart ligt rond de USD 30,–.boodschappen op Bonaire

Alles bij elkaar mogen wij volgens de inwoners, die langere tijd op het eiland wonen, niet klagen. Boodschappen doen op Bonaire is tegenwoordig een luxe omdat er steeds meer producten verkrijgbaar zijn.


Waar kan je nu boodschappen doen op Bonaire


SUPERMARKTEN

Er is op Bonaire geen groenten en fruitmarkt zoals bijvoorbeeld op Curacao. Je vindt een enkele kraam aan de boulevard in Kralendijk, that’s it!  Op  Bonaire ben je aangewezen op de verschillende supermarkten die er van duur tot iets goedkoper zijn. Van de luxe Van den Tweel tot de Chinese buurtwinkel.

Van den Tweel

Ver weg de mooiste supermarkt van het eiland, Albert Heyn in de Caribbean. Deze winkel heeft een groot aanbod van producten uit Nederland, de Verenigde Staten en lokaal. De gangpaden zijn ruim en in de winkel is alles netjes gesorteerd in de schappen. De blikvangst is bij binnenkomst; de groenten en fruit afdeling.

Kijk voor meer informatie op Facebook

Warehouse

Deze supermarkt is een onderdeel van Van den Tweel maar dan de goedkopere uitvoering. Je komt in deze winkel veel Jumbo producten tegen. De winkel heeft  smalle gangen en er is een te kleine aparte groenteafdeling waar iedereen met zijn winkelkarretje in wil waardoor je bijna geen kant meer op kunt. In augustus 2021 wordt de Warehouse gerenoveerd en krijgt het een grotere vries- en versafdeling.

Kijk voor meer info op Facebook.

Bondigro

De Bondigro is te vergelijken met de Aldi in Nederland. Sinds kort helemaal gemoderniseerd maar voorheen gevestigd in een loods waar de producten  merendeel in dozen stonden en waar het bloedheet was. De prijzen daarentegen zijn goedkoop. Tegenwoordig zijn de artikelen uitgepakt en in rekken gestald. Er is een gedeelte met een airco waar groenten en fruit uitgestald zijn en vleeswaren in de koeling liggen. In dit deel vind je ook technische apparaten van wasmachines, tv’s tot nespresso apparaten en rijstkokers. In dit deel mag je ook betalen. Via een klapdeur bereik je de loods waar de houdbare levensmiddelen uitgestald liggen in rekken.

Chinese winkels

Verder vind je op Bonaire nog de vele Chinese winkeltjes. Deze winkels zijn donker en vol gepropt met allerlei artikelen van auto olie tot hondenvoer, potten en pannen, shampoo en levensmiddelen.  In het begin vond je mij hier regelmatig omdat er in veel gevallen een Aziatisch sfeertje hangt en heerlijk is om in die winkeltjes rond te snuffelen. Het nadeel is dat ik hier allemaal spulletjes koop waarvoor ik eigenlijk niet naar de winkel kwam.

Boodschappen doen op Bonaire

KOSTEN

Wat zijn dan nu de prijzen op Bonaire. Allereerst wil ik aangeven dat Bonaire niet echt een budgetbestemming is en dat de prijzen van de boodschappen hoger zijn dan in Nederland. Hoeveel hoger? Volgens een onderzoek van het Nibud in 2014 ligt het prijsniveau 40% hoger op Bonaire.  Dat is veel, ja! Hoe hoog het prijsniveau nu is, weet ik niet. Daarvoor zal een nieuw onderzoek moeten plaatsvinden. Omdat ik inmiddels 2,5 jaar op het eiland woon en al geruime tijd niet meer in een supermarkt in Nederland ben geweest vind ik het ook lastig om te vergelijken.  Er zijn diverse prijzen van het merk Coca Cola. Een deel komt uit Nederland en een ander deel komt uit Venezuela. De prijs: 6 flessen uit Nederland USD 18,00, 6 flessen uit Venezuela USD 6,99.

Tijdens het boodschappen doen op Bonaire heb ik van een aantal producten een foto gemaakt in de supermarkt. Er wordt tegenwoordig lokaal een beetje groenten gekweekt zoals sla en spinazie. Deze producten zijn  goedkoper dan de groenten uit Nederland. Kijk zelf en vergelijk. Een greep uit het assortiment.

Over het algemeen vind ik boodschappen doen op Bonaire best duur, maar dat is mijn mening. Ik ben iemand die alles in één winkel koopt,  Als je goed je best doet kan je goedkopere producten vinden maar dan heb je haast een dagtaak om overal naar toe te rijden.

Boodschappen doen op Bonaire

De weg waar je de supermarkten vindt/Kaya International

p.s. Dit artikel is geschreven naar mijn eigen inzicht en ervaring met betrekking tot het wonen op Bonaire. Het kan zijn dat jij het heel anders ervaart. 

Heb jij een indruk gekregen van het boodschappen doen op Bonaire?

 

 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

10 comments

Rob Alberts april 9, 2017 - 8:56 pm

Mooi, maar duur.

Ik denk dat je daar gelijk in hebt.

Zonnige groet,

Reply
sandra april 9, 2017 - 9:00 pm

Ik denk dat het ook duurder is dan in Nederland, maar op een gegeven moment zie je het niet zo goed meer. Het lijkt alsof het normaal is.

Reply
Pascalle Ruperti augustus 31, 2017 - 3:41 am

Hoi Sandra, wat voor vlees is er te koop op Bonaire en is dat duur? Bv een hele kip.
Of geit of rund of konijn?

Mvg
Pascalle

Reply
sandra augustus 31, 2017 - 5:30 pm

Hi Pascalle, volgens mij kan je op konijn na alle vlees kopen. Het is van goede kwaliteit. IkZelf ben niet zo een vlees eter maar mijn gezin wel. Ik ga liever voor de verse vis. De prijs vind ik qua prijs/kwaliteit goed. Misschien iets duurder dan in nl maar als de qualiteit goed is kun je beter iets meer betalen.

Reply
Fatima maart 8, 2018 - 8:43 pm

Hoi Sandra wat fijn dat je ons een kijkje geeft van het leven op Bonaire! Ik heb overigens een vraagje betreft een bekende maar ook goedkope chinese winkel met huishoudspullen wat mij is verteld is dat die winkel voorbij het ziekenhuis ligt. Weet jij hoe die heet? ( ik woon nu maar 8 daagjes op Bonaire) en moet nog veel inkopen doen.
Bedankt!!

Reply
sandra maart 8, 2018 - 9:03 pm

Hi Fatima, er zijn veel Chinese winkels op het eiland. Ik weet niet precies welke er bedoeld wordt bij het ziekenhuis. De superstore Bonaire is een grote winkel waar je huishoudspullen kunt kopen maar daar zitten volgens mij Indiërs in en zij zitten op de Kaya Amsterdam. In de straat van Warehouse, Bondigro en Vd Tweel zitten Chinese winkels. Schuin tegenover Kooyman (Gamma). Ga heerlijk erop uit en ontdek. Hoop dat je er iets aan hebt.

Reply
Jeroen Schouten augustus 11, 2019 - 6:52 pm

Hey sandra
Ik las je verhaal met veel plezier. Ik zag dat er coca cola van Nederland en van Venezuela is… Een behoorlijk prijs verschil. Zit er dan ook smaak verschil in?

Reply
sandra augustus 19, 2019 - 9:21 am

Hi Jeroen, de smaak is hetzelfde.

Reply
Zara mei 2, 2019 - 7:55 pm

Hallo, ik zou graag als vrijwilliger gaan werken op Bonaire. Ik ben maar een gewone student dus ben eigenlijk wel benieuwd hoe de prijzen nu liggen en of het allemaal betaalbaar is moest ik daar 6 weken zijn.

Reply
Eline maart 26, 2022 - 8:24 pm

Hallo Sandra,
Kun je ook vertellen of glutenvrije producten makkelijk verkrijgbaar zijn?

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.