“Ik weet dat je het druk hebt, maar zou je het manuscript van mijn roman Lená en Julien willen lezen?” vraagt vriendin Mieke Simons aan mij. “Ik zou graag je mening willen weten, vooral of het lezenswaardig is, maar ik realiseer me dat ik best iets van je vraag. Je bent overigens de eerste aan wie ik het vraag,” sluit ze haar berichtje af.
Boekreview: Lená en Julien van Mieke Simons
Over de auteur Mieke Simons
Ik ben ervan op de hoogte dat Mieke al geruime tijd aan haar roman werkt en dat ze zelfs ruim drie jaar geleden voor drie maanden alleen naar India en Nepal is gereisd om in alle rust aan een begin te kunnen schrijven. In Nepal maakte ze vrienden voor het leven en zette ze een kleinschalig schoolproject op, maar van schrijven aan de roman kwam niet zo veel terecht. Sindsdien reist zij ieder jaar terug naar Nepal voor haar schoolproject en verblijft daar een hele maand. Eerder schreef Mieke een kinderverhaal Oorlog, hoop en liefde voor een leesbevorderingsproject in Venlo: 4 3 2 1…. lees! Dit concept past zij in het klein toe bij haar schoolproject in Nepal om ook daar kinderen het plezier van lezen én zelf schrijven te leren ontdekken.
In 2011 publiceerde Mieke al haar eerste (nonfictie)boek Vol verwachting, in gesprek met kinderloze moeders.
Ik ben benieuwd naar haar roman, die een onderdeel is geworden van haar leven, een creatieve oogst waarin zij een deel van haar ziel blootlegt. Dat ík dan de eerste persoon ben die het mag lezen vind ik dan ook heel bijzonder.
Bovendien ben ik gek op boeken lezen maar vanwege tijdgebrek kom ik er nauwelijks aan toe. Toch heb ik mij voorgenomen tijd vrij te maken en laat dit nu een mooie aanleiding zijn. Dus stuur ik dan ook direct een berichtje terug. Een half uur later ontvang ik het manuscript en start dezelfde avond nog met lezen. Én om eerlijk te zijn: vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Eens erin begonnen, kon ik het moeilijk naast me neerleggen!
Waar gaat het boek over?
De hoofdpersoon in het verhaal is Léna. Zij groeit op in het katholieke Zuid-Limburg, waar ze als kind wordt gepest en buitengesloten. De socialistische Ada uit Groningen brengt verandering in Léna’s leven en gedachtewereld. Tussen de meisjes groeit een vriendschap voor het leven. Léna blikt tijdens een sabbatical vanuit India terug op haar leven en vooral op die ene grote liefde, de Fransman Julien, met wie zij lang geleden haar eerste reis door India maakte. Met grote gevolgen.
Mieke wil je met haar roman laten nadenken over levensvragen; in hoeverre is ons leven maakbaar of worden we vooral bepaald door het lot? Leidt een ongelukkige jeugd per definitie tot een moeilijk leven of kan het ook anders? En hoe belangrijk is de invloed van de juiste personen en omgeving daarin.
Mieke bood haar manuscript aan bij twee uitgevers, die vervolgens beiden enthousiast reageerden. Haar keuze viel op Uitgeverij Leon van Dorp, gericht op Limburgse schrijvers. Ook dit proces heb ik vanaf de zijlijn gevolgd en gezien hoeveel er nog komt kijken bij de publicatie van een boek. Niet eenvoudig om kalm te blijven in zo’n spannende tijd.
Boekpresentatie
En dan komt de dag dat het boek Lená en Julien klaar is voor publicatie. Dat vraagt natuurlijk om een feestje: de boekpresentatie. Een spannende gebeurtenis, waar heel wat voorbereidingen voor moet worden getroffen zodat alles op het belangrijkste moment op rolletjes loopt.
Als locatie is gekozen voor Cultuurhuis Heerlen, gespecialiseerd in het bieden van een podium voor amateurkunstenaars uit de regio. Ondanks dat Mieke niet meer in Heerlen woont heeft ze toch voor deze locatie gekozen mede omdat zij hier in de buurt opgegroeid is. Ook Léna, de hoofdpersoon van het boek, groeit op in deze Zuid-Limburgse provinciestad.
Interview
Tijdens deze presentatie heb ik – samen met vier vriendinnen die het manuscript gelezen hebben – een rol. Wij mogen Mieke op het podium interviewen. Omdat ik Mieke persoonlijk ken heb ik tijdens het lezen van het manuscript soms het gevoel dat Mieke de hoofdpersoon in het boek is, maar dat verdwijnt weer heel snel. Mijn vraag aan Mieke is dan ook:
“wat zijn je belangrijkste redenen en achtergronden voor dit boek en de gebruikte thema’s? En hoe voert dit terug naar je eigen achtergrond ervaringen?”
Antwoord Mieke:
‘Lena kijkt vanuit India tijdens een sabbatical terug op haar leven. Dit stuk is autobiografisch. Verder vond ik het leuk om te spelen met elementen uit mijn leven en deze flink door elkaar te husselen. Dingen uitvergroten, dingen afzwakken, afslagen nemen die ik zelf niet genomen heb en zien hoe dit uitpakt. De vriendschap tussen Lena en Ada die elkaar een spiegel voorhouden. En natuurlijk een grote gepassioneerde liefde, die doorgaans een keerzijde kent. Ik wilde een lekker boek schrijven, maar wel met diepgang en gelaagd. Seks, drugs en rock ’n roll fungeren als smaakmakers’.
Sfeer
Ook de anderen stellen hun vragen. Gertie Kniebeler presenteert het geheel afwisselend, Mieke leest tussendoor fragmenten uit het boek voor die uitmonden in een chanson, bedoeld om de juiste sfeer te treffen. Als eerste Jacques Brel met Ne me quitte pas, onder begeleiding van een prachtige balletanimatie.
Mieke’s vriendin Marlene is speciaal uit Wenen gekomen om live pianomuziek te verzorgen. En Jordy Clemens, wethouder Cultuur, houdt een mooie speech.
Als afsluiting volgt een borrel en gelegenheid om het boek aan te schaffen met een signeersessie.
Achter de schermen: de kleedruimte
Naast de toneelzaal bevindt zich de kleedruimte met badkamer. Hier verzamelen we ons voordat we het podium opgaan. We maken er al een klein feestje van. Het is heerlijk relaxed, we hebben ons voorbereid en toosten op het boek van Mieke Simons; dat het een groot succes wordt!

Details
- Verschijningsdatum : 09-11-2019
- 222 bladzijden
- Uitgeverij: Leon van Dorp
- Verkrijgbaar bol.com
- Prijs; € 19,99.
Ben jij nieuwsgierig geworden naar het boek Lená en Julien? Het is o.a. verkrijgbaar bij bol.com