Home CaribbeanDominicaanse Republiek 3x Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

3x Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

by sandra
9 comments
Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Wil jij kennis maken met een strand waar de locals komen en het échte Dominicaanse Republiek ervaren? Op ongeveer dertig kilometer van Santo Domingo ligt aan een prachtige lagune de badplaats Boca Chica. Voor de kust ligt een rif die de golven breken. Hierdoor is het water ondiep en ook geschikt voor families met kleine kinderen. Boca Chica is zeer geliefd bij de inwoners van Santo Domingo. Tijdens zon- en feestdagen komen zij dan ook maar al te graag naar dit strand om te eten, drinken en feesten. 

Wij starten onze reis in Boca Chica, verblijven vijf nachten in een knus familie hotel Club Rolling Stone direct op het strand en genieten zowel van het strand als ook van de uitstapjes die we vanaf hier maken. Omdat wij onze huurauto pas bij vertrek uit Boca Chica ophalen boeken wij een excursie en gaan met een privé gids naar Santo Domingo en het nationaal park Los très Ojos.

Vandaag vertel ik meer over Boca Chica, het nationaal park Los très Ojos en Santo Domingo.


1. Local strand: Wandelen en feesten in Boca Chica


Op onze eerste (zaterdag)ochtend na onze aankomst zijn we al om zes uur wakker en besluiten een strandwandeling te maken. Er is een enkeling op het strand en behalve het geluid van de golven die al kabbelend het land bereiken is het nog heerlijk stil.  Hoge palmbomen hangen schuin en reiken nog net niet het water. De zon komt langzaam op.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Feesten op het strand

Hoe meer de zon op komt hoe witter het zand en blauwer de zee.  Het strand wordt steeds breder naarmate we richting Santo Domingo lopen.  Op het breedste stuk staan Caribische gekleurde houten hutjes waar zowel eten en drinken als lokaal handwerk te koop is. ’s Middags is het hier een drukte van jewelste; veel mensen die op een vierkante meter zitten en er een vrolijke boel van maken. Er is overal muziek; Bachata en Reggie Tone. Het is gezellig maar ook chaotisch.

’s Avonds verplaatst zich het strandleven naar de Calle Duarte, de hoofdstaat van Boca Chica. Deze straat wordt vanaf 19.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Neem plaats bij een van de restaurantjes, bars of pubs. Leer voor vertrek een paar woordjes Dominicaanse straattaal en je zult zien hoe snel je contact hebt met de locals.

Is het weekend voorbij dan zijn alle locals terug naar Santo Domingo en heb je het strand helemaal voor jou.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

 

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur


2. Cultuur: koloniaal centrum van Santo Domingo


De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo. Deze stad met zo’n drie miljoen inwoners heeft een prachtig koloniaal centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Slenter eens door de schilderachtige straatjes, bezoek de pleintjes en vergaap je aan de historische gebouwen. 

Panteón Nacional

Als eerste worden wij  naar de oudste en misschien wel mooiste straat van de hele stad gebracht namelijk Calle Las Damas. Hier bezoeken wij het Panteón Nacional, gebouwd tussen 1714 en 1748 en oorspronkelijk een kerk.  Later werd het voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo was het een opslagplaats van tabak, een theater en een school. In 1955 werd het
gebouw gerestaureerd en is het omgedoopt tot gedenkplaats voor de helden uit de geschiedenis van de Dominicaanse Republiek. Je bewondert hier de graftombes van belangrijke personen uit het verleden.

De vlaggen staan symbool voor het leger, de marine, de luchtmacht en de nationale politie. Bij navraag vernemen wij dat we de bewaker mogen fotograferen.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuurBoca Chica: local strand, cultuur & natuur

Kathedraal Santa María la Menor

Het is tijd voor een bezoek aan de Kathedraal van Santo Domingo. Deze kerk, gelegen aan Plaza Colón wordt bijzonder genoemd omdat het de eerste kerk is van  de Nieuwe Wereld oftewel het continent Amerika. In 1512 is men begonnen met bouwen en heeft bijna dertig jaar in beslag genomen. Je kunt via een audiogids horen wat er allemaal verteld wordt. Wij besluiten het niet af te luisteren en gaan naar buiten om het straatleven te beleven.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Plaza Colón

Dit centrale plein ligt pal voor de kathedraal Santa Maria la Menor. Wij bezochten dit plein voor het eerst bij een vorige reis naar de Dominicaanse Republiek. Het was toen avond en de kathedraal was mooi verlicht. Mensen verzamelden zich hier voor een praatje of spel.
Om van al het geslenter bij te komen nemen we even plaats op een bankje in de schaduw onder de bomen; een briesje werkt heerlijk verkoelend. We snuiven de sfeer op, bekijken mensen en de vele duiven die er overal zijn.  In het midden van het plein prijkt een groot beeld van Columbus. Columbus ontdekte in 1492 het eiland.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Slenteren door de steegjes van het koloniale centrum

Vervolgens wordt het tijd om te slenteren door allerlei steegjes in het oude centrum waar je prachtige gebouwen vindt. Vele gebouwen hebben schattige balkonnetjes die opgefleurd worden met planten en gekleurde bloemen.  Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Palacio Nacional

Als laatste bezoeken wij het nationaal paleis, een neoclassicistisch bouwwerk waarin allerlei Europese stijlelementen te zien zijn. Het prachtige gebouw met een brede façade is het werkpaleis van de president. Door de spijlen van het hekwerk maak ik een foto. We twijfelen of we een foto mogen maken met de bewakers maar dat is allemaal toegestaan.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur


Van cultuur snuiven stappen we over naar natuur snuiven


Los très Ojos / De drie ogen Nationaal Park

Op 7 km afstand van het koloniale centrum van Santo Domingo ligt het nationaal park Los très Ojos. Ondanks dat het zo dicht bij de stad is waan je je hier in een heel andere wereld. Via een trap daal je af naar de ondergrondse grotten met eeuwenoude stalactieten en stalagmieten. Het park ontleent haar naam aan de drie grotten met de lagunes. De grotten worden gevuld door een ondergrondse rivier.  Door het calcium in het water zijn de meren groen, turquoise en geel gekleurd.

Ik heb mij laten vertellen dat in het verleden gezwommen werd in deze grotten. Omdat er mensen verdwenen zijn, is het nu niet meer toegestaan. Er huizen vleermuizen in de grotten, zwemmen roofvissen in het water en we spotten er ook nog een schildpad.

In de derde grot kun je met een bootje naar een openlucht lagune die begroeid is met een weelderige plantengroei en lianen. Enkele passages van de films Tarzan en Jurassic Park zijn hier opgenomen. Deze vierde lagune is ook van bovenaf te bewonderen.

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

 

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Lokale ambachten / Larimar steen

Direct bij de uitgang staan diverse kraampjes waar lokale ambachten verkocht worden waaronder sieraden die gemaakt zijn van de edelsteen Larimar. Op dat moment weet ik niet wat het is en val ik op de blauwe kleur van de stenen en koop een setje oorbellen na lang onderhandelen.

Google leert mij later dat deze steen een mineraal is, een zeldzame variant van pectoliet en maar op één plek op de wereld te vinden is. Deze plek is Los Chupaderos in het zuidwesten van de Domicaanse Republiek.

Larimar wordt in de edelsteen therapie gebruikt bij onzekerheid; de steen zorgt voor innerlijke vrijheid en stimuleert je om je eigen koers te varen. Larimar geeft innerlijke rust en tevredenheid. Verder helpt Larimar bij vrouwenklachten. Het verkoelt bij opvliegers en helpt sterk wisselende stemmingen minder heftig te verlopen.
Sinds een paar maanden heb ik enorm veel last van opvliegers. De ene is gezakt en de volgende dient zich alweer aan. Het is enorm vervelend en heb er veel last van. Ook heb ik last van innerlijke onrust. Wie weet gaat Larimar mij helpen….

 

Boca Chica: local strand, cultuur & natuur

Na vijf dagen halen wij op het vliegveld van Santo Domingo onze huurauto op om vervolgens via een mooie Samana route naar de noordkust te rijden. Hier verblijven wij vier dagen in de surf plaats Cabarete. Vanaf hier ontdekken wij de berg Isabel de Torres die je kunt bereiken per kabelbaan of een wandeling door de jungle. Na Cabarate vervolgen wij onze route naar Santiago de los Caballeros waar wij bijzondere momenten hebben met de locals.

Vind jij het leuk om het echte Dominicaanse te ervaren? Houd dan mijn website in de gaten, schrijf je in voor de nieuwsbrief of like mijn FB pagina. Later op onze reis komen wij  bij de locals thuis, we eten samen met ze en leren Bachata.

 

BOEK HIER JE HOTEL IN DE DOMINICAANSE REPUBLIEK OF NEEM CONTACT MET MIJ OP

 Booking.com

Dit vind je misschien ook leuk

9 comments

Peter van Gool mei 4, 2018 - 3:13 pm

Prachtig eiland om cultuur en natuur op te snuiven. Je komt er ogen te kort zo te zien.

Reply
sandra mei 4, 2018 - 6:25 pm

Klopt Peter, het is daarom zo jammer dat de meeste mensen naar een resort gaan in Punta Cana en het hotel niet uitkomen. Er is zo veel meer te zien.

Reply
Mieke mei 5, 2018 - 11:06 am

Mooi verhaal… aantrekkelijk geschreven! De foto’s maken me nog meer enthousiast..

Reply
sandra mei 5, 2018 - 2:40 pm

Hi Mieke, dank je. Je verwacht het niet maar er is veel variatie in het land.

Reply
ilse mei 5, 2018 - 4:47 pm

Prachtig reisverhaal, ik was al fan na een seizoen van ‘Wie is de Mol’ in de Dominicaanse Republiek. Los très Ojos lijkt me zo gaaf om te zien. Mooie foto’s en die steen….die past perfect, dat had zo moeten zijn 😉

Reply
sandra mei 5, 2018 - 8:15 pm

Hi Ilse, dank je. Los très Ojos had jij ook gaaf gevonden. Het is een prachtig bijzonder natuurverschijnsel. En die steen……het had inderdaad zo moeten zijn. Dat gevoel had ik ook toen ik naderhand informatie begon uit te zoeken.

Reply
13 redenen waarom je Dominicaanse Republiek moet bezoeken | Reis mee met Sandra - Wonen en reizen in het buitenland december 9, 2018 - 7:09 pm

[…] hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo. Deze stad met zo’n drie miljoen inwoners heeft een prachtig koloniaal centrum, dat op de […]

Reply
Lot maart 3, 2023 - 7:57 pm

Dag Sandra, wat leuk om te lezen! Toevallig heb ik zelf ook op Bonaire gewoond.

Ik ben momenteel een reis aan het boeken naar boca chica, is het veilig om daar in de stad overdag en savonds zonder gids te lopen? Ik lees gemixte reacties. Hoe heb jij je privegids naar Santo Domingo geregeld? Bedankt alvast!

Reply
sandra maart 3, 2023 - 8:32 pm

Hi Lot, wat toevallig dat je ook op Bonaire gewoond hebt. Wanneer was dat? Wij hebben Boca Chica als veilig ervaren. Kun je goed naar toe. Helaas weet ik niet meer bij welk bureau we die privégids geregeld hebben, maar dat was in Boca Chica zelf, ergens in de winkelstraat. Hopelijk kun je hier iets mee. Veel plezier in ieder geval. Boca Chica is leuk.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.