Home Het Smalste Stukje Nederland Het Smalste Stukje Nederland: beleefdag per fiets

Het Smalste Stukje Nederland: beleefdag per fiets

by sandra
8 comments
Beleefdag per fiets

In de periode van 14 tot 23 september vond in Limburg de ‘Beleefweek’ plaats. In die week werden allerlei activiteiten aangeboden rondom de thema’s natuur en cultuur. Zo vonden er stads- en natuurwandelingen plaats, kanotochten, workshops en fietstochten. Een unieke kans dus om het Limburgs landschap te beleven.

In ‘Het Smalste Stukje Nederland’, gelegen op de grens van Midden- en Zuid-Limburg, werd op de laatste dag van deze week diverse fietstochten met drie verschillende startmogelijkheden en afstanden georganiseerd. 


Beleefdag per fiets in ‘Het Smalste Stukje Nederland’


Ik heb voor mijn beleefdag per fiets gekozen voor het fietsen van de grensoverschrijdende knopenroute met als startpunt de markt van Maaseik in België. De route voert je langs de oevers van de Maasvallei naar de mooiste plekjes in Belgisch- en Nederlands Limburg. Je komt langs bedevaartsoord Heppeneert in België en fietst door het prachtige RivierPark Maasvallei om vervolgens het veerpont te nemen naar ‘Het Smalste Stukje Nederland’. Ondanks dat de regen met bakken uit de hemel valt lijkt het alsof ik mij ergens aan de Côte d’Azur bevind. 

Ik rijd met mijn auto naar de Roosterhoeve in Roosteren waar Anna-Marie reeds op mij wacht. Samen gaan we deze fietstocht ondernemen. Bij fietsverhuur Maro in Maaseik heeft zij een fiets voor mij gehuurd en laten afleveren bij de Roosterhoeve.

Beleefdag per fiets

Roosterhoeve terugkomst

 


Konikpaarden tijdens de beleefdag per fiets


Nadat we onze ‘charmante’ regenoutfit hebben aangetrokken fietsen we vanuit Roosteren naar de markt in Belgisch Maaseik. Onderweg passeren we een natuurgebied waar een kudde Konikpaarden heerlijk staat te grazen. Dit is een sterk paardenras dat geen verzorging nodig heeft en als natuurlijke grazers gebruikt wordt.

Het is zo mooi om deze paarden in het wild te zien en bewonderen. We proberen iets dichterbij te komen maar blijven op gepaste afstand naar ze kijken; het zijn nog altijd wilde paarden en enige voorzichtigheid is toch geboden. 

Beleefdag per fiets

Konikpaarden in Roosteren

 


Markt Maaseik 


Op de markt wachten enthousiaste promotiedames van het team van ‘Het Smalste Stukje Nederland’ ons op. We krijgen een oranje tas van ‘Het Smalste Stukje Nederland’ met brochures en de routebeschrijving. Na een praatje gaan we op weg. 

Beleefdag per fiets

De markt van Maaseik heeft een gezellig plein met historische gebouwen waar je met mooi weer heerlijk kunt genieten op een terrasje. Op dit moment zijn de terrassen weer leeg vanwege het slechte weer maar midden op het plein, bij het standbeeld van Jan en Hubert van Eyck, vindt sinds juli in de openlucht de tentoonstelling ‘Van Ontwapening naar Ontwapenend’ plaats. Dit jaar herdenkt Europa namelijk het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook de buurgemeentes Echt-Susteren en Selfkant hebben hier hun steentje aan bijgedragen. Het heeft wel wat, die grensoverschrijdende samenwerking. 

Beleefdag per fiets


Bedevaartsoord Heppeneert


Wanneer we Maaseik uit fietsen en een weg oversteken komen we aan in het landelijk gelegen bedevaartsoord Heppeneert. Dagelijks komen hier vele pelgrims om het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Rust te aanschouwen. Dit beeldje zou volgens zeggen eeuwen geleden zijn aangespoeld bij een overstroming door de Maas in het dorp Elen. 

We zijn zo aan het kletsen dat we de gids, die onder een paraplu op bezoekers wacht, niet opmerken. Het is maar goed dat we terugfietsen want deze gids kan ontzettend mooi vertellen. We worden op de hoogte gebracht van diverse legendes waarvan die van de kaartridder bijzonder is. De legende vertelt dat een edelman, Riddart genaamd, zijn ziel aan de duivel verkocht om gedurende zeven jaar maximaal te genieten van het leven. 

Na die zeven vette jaren nodigt hij zijn vrienden uit voor een feestmaaltijd, zegt zijn vrienden vaarwel en vertrekt met zijn paard. Bij de afgesproken plaats ziet hij de duivel reeds op hem wachten. Deze kijkt verschrikt en roept hem toe niet te naderen omdat er een maagd achter op het paard zit. Als Riddart omkijkt herkent hij de Heilige Gertrudes en even later is de duivel verdwenen. Riddart leeft nog enkele jaren in soberheid en wordt na zijn overlijden op het kerkhof van Heppeneert begraven. 

Na dit mooie verhaal lopen Anna-Marie en ik naar de achterkant van de kerk waar de ingang is. Hier bevindt zich het Mariapark aan de kaarsengalerij. Dit park heeft een rondgang met de zeven smarten van Maria, beelden van ‘Jezus en ’t gezin’ en ‘de legende van de kaartridder’.

Er is een Mis gaande. Via de luidsprekers die buiten hangen kunnen we deze Mis volgen maar doen dat niet en lopen nog even naar het graf van de kaartridder. Hier staat de afbeelding van een hart en ruiten ingekrast in de grafsteen.


Langs de oevers van de Maas: koolvelden en boomgaarden


Ondertussen gaat het steeds harder regenen. Je kunt beter zeggen dat het met bakken uit de hemel valt. De regenbroeken, die we aangetrokken hebben, vangen veel op. Helaas hebben we nu geen regenjas aan en zijn tot op het bot doordrenkt. We zijn niet meer gewend aan dit typisch Nederlandse weer en beseffen maar al te goed wat voor een mooie zomer we gehad hebben. We trotseren de regen en fietsen langs de oevers van de Maas. De rode kolen kleuren prachtig paars in het landschap en ook de appels en peren groeien volop in de boomgaarden. 

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets


Maascentrum De Wissen in Stokkem


Nadat we bij Maascentrum De Wissen iets gegeten en ons opgewarmd hebben vervolgen we onze weg langs de grillige rivier. Het water kronkelt door het landschap en vormt een gevarieerd landschap met grindbanken, oeverwallen en stroomgeulen. Omgevallen bomen liggen aan de oevers, een reiger vliegt boven het water op zoek naar zijn prooi om vervolgens een duik te nemen. Ook de bever bouwt hier graag zijn burcht. Een stukje ongerepte natuur waar ik intens van kan genieten. 

In de verte ligt op het water een kampeervlot. Bij Maascentrum De Wissen heb ik vernomen dat je hierop kunt overnachten. Met een kajak en de benodigde uitrusting vaar je er naar toe. Dit lijkt mij heel bijzonder, overnachten op het water om in alle rust te genieten van de zonsondergang, het kwetteren van de watervogels en het kabbelend geluid van het water.  

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets


Veerpont


Op de route vind je diverse voet- en fietspontjes die je van België naar Nederland en vice versa brengen; echt grensverleggend! We komen aan bij een veerpont. Op dit knooppunt (50) is het zelfs mogelijk met de auto over te varen. 

Ondanks het slechte weer lijkt het alsof ik mij in Frankrijk begeef. Bootjes liggen op het water en op de hoger gelegen dijk zijn appartementen met zicht op de Maas. Bovendien kwetteren watervogels er op los en eenden kwaken er bovenuit.

Terwijl we dit tafereel gadeslaan hebben we niet in de gaten dat we al aan de overkant zijn. We pakken de route in Nederland weer op. Gelukkig sluiten de fietsroute-netwerken van Belgisch- en Nederlands Limburg naadloos op elkaar aan.

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets

Beleefdag per fiets


Aankomst Roosteren


Via de Nederlandse zijde van de Maas fietsen we terug naar Roosteren. Onderweg stoppen we nog bij een veld met knalgele bloemetjes maar het weer is zo enorm slecht dat we besluiten rechtstreeks naar hotel en restaurant de Roosterhoeve te gaan. We sluiten hier af met een kop warme thee en een stuk Limburgse vlaai. 

Ik heb van tevoren niet kunnen bedenken dat het RivierPark Maasvallei aan beide zijden van de Maas zo ongerept en mooi is. Het is een waar fietsparadijs.

Beleefdag per fiets


Wil jij ook een beleefdag per fiets in Het Smalste Stukje Nederland in Limburg?


  • Zoals gezegd zijn er meerdere fietsroutes uitgezet. Er zijn ook grensoverschrijdende fietsroutes uitgezet richting Selfkant; het meest westelijk punt van Duitsland. Kijk voor de andere routes op de website van ‘Het Smalste Stukje Nederland’. Je had de keuze in diverse afstanden: 32km-42km-52 km
  • Ik koos voor onderstaande route: Rivierpark Maasvallei gelegen zowel in Nederlands als in Belgisch Limburg. Vanwege het slechte weer heb ik deze route ingekort. Ik ben namelijk gestart op de Markt in Maaseik (knooppunt 24) en geëindigd bij hotel restaurant de Roosterhoeve (knooppunt 13).
  • Ben je van plan om net zoals ik een fiets te huren dan is dat mogelijk bij Fiets en Vespaverhuur Maro. Je huurt al een fiets voor een bedrag van EUR 12,50 per dag. De fiets wordt ook nog afgeleverd op je aangegeven bestemming en is in goede staat.

Beleefdag per fiets

Disclaimer: Dit betreft een gesponsorde blogpost in samenwerking met  “Het Smalste Stukje Nederland“.
Deze tekst bevat enkele affiliate links.

 

 

Vind jij deze blog leuk en / of interessant?

Deel hem dan!

Beleefdag per fiets

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

8 comments

Peter van Gool oktober 1, 2018 - 6:31 pm

De route gaat door mooi afwisselend landschap. Zelfs met regen is het een lust voor het oog.

Reply
sandra oktober 1, 2018 - 6:48 pm

Dank je, Peter. Het was al maanden niet zo’n slecht weer geweest maar ondanks dat inderdaad zoals je zegt een lust voor het oog..

Reply
Ilse oktober 1, 2018 - 8:11 pm

Wauw, wat een mooie route is dit Sandra 👍🏻en zo gezellig en knus!!

Reply
sandra oktober 1, 2018 - 9:27 pm

Hi Ilse, dank je. Deze route had je ook heel mooi gevonden. Als je ooit weer terug zou komen naar Nederland gaan we deze fietsen.

Reply
ilse oktober 2, 2018 - 3:37 pm

Ow ja, zeker weten! Zeg Bas dat hij zijn fietsenketting alvast smeert 😂👌🏼

Reply
sandra oktober 4, 2018 - 6:16 pm

haha. Zal het hem zeggen, Ilse.

Reply
Silvia oktober 4, 2018 - 5:15 pm

Ja Sandra wat is Limburg toch mooi.
Mooie foto’s weer
Gr Silvia

Reply
sandra oktober 4, 2018 - 6:16 pm

Hi Silvia, we mogen wel trots zijn op onze provincie, hè.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.