Home ReistipsReisroutes Backpack Route Vietnam Cambodja en Thailand

Backpack Route Vietnam Cambodja en Thailand

by sandra
6 comments
backpack route Vietnam, Cambodja en Thailand

Ben jij net zoals ik een echte Azië fan en staan Vietnam en Cambodja ook op jouw bucketlist? Maar is het er nog niet van gekomen dan check hier mijn tips en plaatsen over mijn backpack route Vietnam Cambodja en Thailand.

Vietnam en Cambodja staan reeds langere tijd op mijn bucketlist maar een bezoek aan beide landen is er nog niet van gekomen. Waarom weet ik niet precies meer maar ik meen mij te herinneren dat de vliegtickets naar Vietnam te duur zijn en Cambodja niet toegankelijk was.

In combinatie met Thailand komt mijn backpack route Vietnam Cambodja en Thailand plotseling in zicht wanneer ik een aantal jaren geleden onverwachts bij vliegtuigmaatschappij Air Asia tickets vind vanaf Bangkok naar Ho Chi Minch voor  € 30,–p.p.. Ik ben helemaal enthousiast en boek snel de tickets voor ons drietjes.

Wij vliegen zoals gezegd van Bangkok naar Ho Chi Minch. In deze stad met weinig verkeersregels starten we met onze backpack route om uiteindelijk na 30 dagen te eindigen in Bangkok. Zoals bij iedere reis houd ik een dagboek bij. Soms zal ik een stukje uit mijn dagboek vermelden.

Ben je benieuwd welke plaatsen wij tijdens onze backpack route Vietnam Cambodja en Thailand bezoeken en ben je nieuwsgierig naar onze avonturen? Lees dan hieronder verder.

Start van de backpack route Vietnam Cambodja en Thailand: Ho Chi Minch

Ho Chi Minch, de grootste stad van Vietnam heeft ruim 8 miljoen inwoners (2015). In de tijd van de Vietnam-oorlog heette deze stad Saigon.

Ho Chi Minch is een enorm drukke stad en wat direct opvalt zijn de enorme hoeveelheid brommers, die kriskras over de weg rijden. Het krioelt ervan en mijns inziens zijn er weinig verkeersregels. De Vietnamezen nemen alles mee op hun brommers van eieren die toren hoog opgestapeld aan de bagagedrager vastgebonden zijn tot het vee in grote kooien. Ongelooflijk!

Oversteken is een probleem. Mijn tactiek is achter een Vietnamees te gaan staan en achter haar / hem aan te lopen. Zij hebben namelijk ervaring in het oversteken in het chaotische verkeer. Het oversteken op deze manier gaat goed en het valt mij op dat de brommers om mij heen rijden.

Ben Than Markt

Deze meest populaire markt ligt in het centrum van de stad op loopafstand van de Notre Dame kathedraal en het centrale postkantoor (een prachtig gebouw). Voor deze markt ligt een groot verkeersplein die de belangrijkste straten met het centrum verbindt. Onze accommodatie is op ±300 meter afstand en bevindt zich in district 1. Dat is tevens de backpackers wijk. Vanaf hier lopen wij naar de markt en het centrale postkantoor.

De Ben Than Markt is een overdekte markt met kraampjes waar niet alleen groente, fruit, vlees, vis, verkocht worden maar ook nep horloges, nep “design” kleding alsmede schoenen en t-shirts.

Deze markt sluit in de avond maar buiten gaat het door met het verkopen van kleding en souvenirs. Ook zijn er openlucht restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

lokale markt Ho Chi Minch

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / Nha Trang

Nha Trang is een badplaats aan de oostkust van Vietnam. Ondanks dat je goed met het openbaar vervoer kan reizen besluiten wij luxe te doen en boeken een vliegticket voor USD 55,00 p.p. Dat scheelt weer tien uur rijden met de bus. We lezen ondertussen in de Lonely Planet dat het wel een Honkey Tonkey plaats is. Hhhhmm wat zal dat betekenen?

Op het vliegveld aangekomen nemen wij een taxi naar de badplaats Nha Trang. De route van het vliegveld naar de badplaats (35km) is mooi maar zodra wij Nha Trang naderen zie ik direct wat er wordt bedoeld met Honkey Tonkey badplaats. Er is een grote boulevard met aan de ene kant een uitgestrekt zand strand van enkele kilometers en aan de andere kant volgebouwd met torenhoge gebouwen. Er zijn heel veel bars, restaurants, grote hotels en een groot nachtleven. Je houdt ervan of niet. Het is eigenlijk niet ons ding en zijn een beetje teleurgesteld.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Nha Trang

Snorkelen vanaf Nha Trang

Gelukkig zijn er toch een paar leuke uitstapje te doen vanaf Nha Trang. Eén daarvan is een boottocht naar de omliggende eilandjes bij Nha Trang waar we kunnen snorkelen. Op de boot zijn wij niet alleen maar er gaat nog een Frans en een Australisch gezin mee.

De reisleider die we hebben is wel een grappige en muzikaal. Hij besluit een liedje te gaan zingen en eigenlijk heb ik niet direct door waarom eerst het Frans gezin en vervolgens het Australisch gezin in lachen uitbarsten maar al gauw kom ik erachter. De gids zingt namelijk voor ons het liedje; “Ik heb een kopje op de tafel gezet”. Dat klinkt heel vreemd zo aan de andere kant van de wereld en ook nog gezongen door een Vietnamees. Het is erg attent maar ook ik krijg de slappe lach.

Ondertussen varen we naar een vissersdorpje op het water. Het is interessant om te zien hoe de vissers de gevangen vis in het water bewaren en daarom heen is er een heel dorp gebouwd op het water.

Tijdens de bbq op de boot met saté en Vietnamese soep speelt de gids op zijn gitaar maar al snel wordt dit tafereel verstoord door een naderende  party boot met Karaoke die ook nog eens aanlegt aan onze boot.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

boottocht

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

vissersdorp op water

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / terug naar Ho Chi Minch

Ja, jullie lezen het goed. Wij gaan terug naar Ho Chi Minch. In Nha Trang besluiten wij om niet verder naar het noorden van Vietnam te reizen. Wij zijn tot nu toe een beetje teleurgesteld over Vietnam. Het is er vrij westers en heel vriendelijk zijn de mensen tot nu toe ook niet.

Ik wil zeker nog een keer naar het noorden van Vietnam. Ik ben ervan overtuigd dat het daar schitterend is. Helaas moeten wij een keuze maken. De afstanden zijn vrij groot. Bovendien wil ik ook heel graag naar Cambodja. Ik weet niet of we beide landen in een maand kunnen bezoeken. Het moet namelijk niet te veel worden want we hebben ook nog vakantie. Dus wij besluiten Noord Vietnam een andere keer op ons gemak te gaan bezoeken en dan vliegen wij naar Hanoi.

De nachtbus naar Ho Chi Minch: hoe is dat?

We nemen de slaapbus (deze rijdt overdag) naar Ho Chi Minch. Sylvester heeft de pech dat hij met zijn 1.90 m niet in de slaapcabine in de bus past. Ondanks dat wij nadrukkelijk aan de reisbureau medewerkster vragen of zijn lengte geen probleem is, blijkt het dus wel zo te zijn. Hij moet dus in het gangpad liggen en dat is vette pech. Ik kan je verzekeren dat de buschauffeur heel wat keren keihard op de rem moet trappen waardoor Sylvester als een raket naar voren schiet.

Het is een prachtige route langs de kust naar beneden via het plaatsje Mui Ne. Na tien uur rijden komen we in Ho Chi Minch aan en zoeken een guesthouse in de backpackerswijk (district 1) voor de nacht.

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / op weg naar Phnom Penh

Mijn Dagboek

Rond 8 uur in de morgen vertrekken wij met de bus uit Ho Chi Minch/Saigon. De bus is krakkemikkig maar heeft leuke gordijntjes voor de ramen. Wij maken kennis met de lokale muziek en hebben de hele reis ervan mogen genieten.

De afstand Ho Chi Minch naar Phnom Penh is ±250 km, maar door het oponthoud bij de grens en de slechte wegen duurt de reis zes uur. Het is indrukwekkend hoe wij de grens overgaan. Bij de Vietnamese grens moeten we onze paspoorten aan de buschauffeur afgeven. Daarna stappen wij uit met onze bagage.

Bij de douane

In een grote hal wachten wij totdat onze namen worden omgeroepen. Met het teruggekregen paspoort kunnen wij door de douane. Vervolgens stappen wij de bus in en nog geen 20 meter verderop stappen wij uit bij de grens van Cambodja. Hier hebben wij weer hetzelfde ritueel. Na de douane krijgen wij een apparaat (oei, lijkt wel een pistool) op ons hoofd gericht. Gelukkig blijkt dit maar een temperatuurmeter te zijn en hebben wij geen koorts (pfff). Na dit oponthoud gaan wij iets eten. Vanaf de grens reizen wij nog enkele uren naar Phnom Penh.

Phnom Phem is een stad vol tegenstellingen.  Bij het binnen rijden in  de stad zijn de krottenwijken zichtbaar. We worden bij het busstation afgezet. Het is er vies. Ondertussen hebben zich heel veel Cambodjanen om ons heen gesingeld. We onderhandelen met een tuktuk chauffeur en hij brengt ons naar ons guesthouse. 

Onderweg krijgen we een ander beeld van de stad. We rijden langs de Grand Palace en de rivier. Hier zien we het mooiere gedeelte van Phnom Phem.  Aan de oever van de rivier is een hele grote boulevard waar de plaatselijke bevolking wandelt, sport, hun waren verkoopt en muziekanten hun instrumenten bespelen. Er heerst een relax sfeertje. Achter de boulevard zien we weer lelijke wijken. Zo tegenstrijdig. Phnom Penh is een Aziatische stad waar ik van houd met eetstalletjes, markten, terrasjes en straatverkopers. 

Backpack route Vietnam, Cambodja en Thailand / Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en ligt in het zuidoosten van het land. De stad heeft ruim twee miljoen inwoners. Phnom Penh betekent heuvel van Penh. Volgens een legende zou een vrouw genaamd Penh tijdens het verzamelen van brandhout vier boedha beelden hebben gevonden die door de Mekong aangespoeld waren. Zij bouwde een heiligdom op de top van een kleine heuvel en plaatste hier deze beelden. Deze plaats bestaat nog steeds en is de Wat Phnom Daun Penh oftewel Heuveltempel.

De hoofdstad ligt aan de oevers van de Tonle Sap, Mekong en Bassac en heeft een mooie grote boulevard waar de plaatselijke bevolking flaneert. Phnom Penh is een typisch Aziatische stad met markten, eetstalletjes, terrasjes en straatverkopers.

Phnom Penh is een stad vol bezienswaardigheden. Het meest aantrekkelijke is het Koninklijk Paleis. Dit Koninklijk Paleis wordt gebruikt als residentie van de koning van Cambodja.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Koninklijk Paleis

Killig fields

In 1975 werd Phnom Penh bezet door de Khmer. Onder het schrik bewind van Pol Pot zouden bijna twee miljoen Cambodjanen om het leven zijn gebracht. Steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Geld, onderwijs, godsdienst en privé-bezit werd afgeschaft.

Huwelijken werden gearrangeerd en kinderen werden gescheiden van de ouders. Personen die niet meewerkten werden omgebracht. Pot Pol werd in 1997 door een hoge commandant van de rode Khmer gevangen gehouden en stierf 9 maanden later. Pas in 2004 werd er na moeizame onderhandelingen tussen de Verenigde Naties en Cambodja eindelijk overeenstemming bereikt om een tribunaal  te vormen dat een aantal vroegere Khmer leiders moest gaan berechten.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Killing fields

Stukje uit mijn Dagboek

Vandaag brengt de tuktuk chauffeur ons naar de killing fields en het oorlogsmuseum. Het is erg indrukwekkend vooral als je het in het echt ziet. Al die mensen die onthoofd zijn en in massagraven opgeborgen zijn. Vrouwen die naakt in de graven liggen met hun onthoofde babys. Die beelden blijven je wel bij en zijn diep onder de indruk.   

Onze tuktuk chauffeur zegt dat iedereen wel een familielid heeft verloren in de tijd van de Khmer. Hij is 27 jaar en hij vertelt – dat toen hij ongeveer 12 jaar was – dat hij met zijn ouders in de provincie woonde en zij bedreigd werden door het regime. Ze werden bijna beschoten. Uiteindelijk hebben strijders van de khmer de woning afgebrand.  Ze hebben het gelukkig overleefd.

Ik vind de verhalen die ik hoor erg heftig allemaal. Cambodja is nog niet zo heel lang geleden opengesteld voor het toerisme. Ik ben blij dat wij nu de keuze hebben gemaakt om naar Cambodja te gaan. Het is nog niet heel erg toeristisch. Ik ben echt onder de indruk van dit land en wij moeten dit alledrie toch wel even verwerken. 

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand/ Siem Reap

Siem Reap ligt ten noorden van het Tonle Sap meer, op 314 km afstand van Phnom Penh en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels van Angkor met Angkor Wat als hoofdtempel en tevens het grootste gebouw ter wereld. Angkor was tussen 800 en 1432 de hoofdstad van het Khmer rijk.

Tempels

De tempels van Angkor liggen verspreid in een groot gebied. Om deze te bezoeken kun je het beste een tuktuk chauffeur of auto met chauffeur huren die je overal naar toe brengt. De afstanden tussen de tempels zijn te groot om per voet af te leggen. Bovendien mag je niet van de gebaande paden afwijken in verband met mogelijke landmijnen.

De entree bedraagt USD 20,– per dag of USD 40,– voor 3 dagen.

Wij gaan op pad met een tuktuk chauffeur die ons naar de belangrijkste tempels van Angkor brengt waaronder de Angkor Wat, Angkor Tom en Ta Phrom. De tempels zijn prachtig.

Het nadeel is dat het er ontzettend heet is. Wij hebben er ontzettend last van en hebben het na een halve dag gezien. Wij bezoeken tijdens onze backpack route Vietnam Cambodja en Thailand ook de Floating Village.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Angkor

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Angkor

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

 

Dagboek

Op dit moment genieten wij van het mooie Ankor Village Hotel in Siem Riep. We hebben veel indrukken opgedaan die we toch even moeten verwerken. 

Onderweg

Vanuit Phnom Phen zijn wij richting Siem Reap gereden. Deze route is schitterend. Het is erg landelijk en de natuur is ontzettend mooi. Onderweg zien wij veel houten huisjes op palen. Mensen zijn aan het werk op het land. We zien veel bananen bomen, palmen en mooie bloemen. Na een paar uur steken wij met de ferry de rivier over. Tijdens het wachten komen verkopers in de bus om hun gefrituurde sprinkhanen te verkopen. 

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

onderweg

Siem Reap

 De wegen in Siem Reap zijn mooi aangelegd en het stadje straalt rust uit in tegenstelling tot andere Aziatische steden. Precies wat wij nodig hebben na alle indrukken. Wij gaan heerlijk zwemmen. Later op de avond regelen wij een tuktuk chauffeur die tevens onze gids wordt de komende dagen. 

De mensen zijn ontzettend arm. Er zijn veel bedelaars die een ledemaat missen of die een verminkt gezicht hebben. Ook zijn er heel veel kinderen die hier bedelen. Ze proberen je voor USD 1,– iets te verkopen, maar ik kan gewoon niet alles van ze kopen. Het is erg triest. 

Met de gids eten wij soep waar een hele kip in zit zelfs de ogen. Hij brengt ons naar de Floating Village. Wat ik daar zie ben ik ook weer van onder de indruk.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

bedelkindje

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / Sihanoukville en Koh Rong

Sihanoukville, Siem Riep en Phnom Penh  zijn de meest populaire bestemmingen van Cambodja. Sihanoukville staat bekend om zijn heerlijke stranden. Op de stranden vind je restaurantjes, barretjes en hotels. In de avond is er veel vertier op het strand zoals bbq’s en disco met vuurdansers.

Wij verblijven 1 nacht in een guesthouse in Sihanoukville omdat wij de volgende dag door willen reizen naar het paradijselijk eiland Koh Rong. Dit eiland is op dat moment back-to-basic maar wel één van mijn favorieten.

Koh Rong is het tweede grootste eiland, na Koh Kong, van Cambodja en gelegen in de provincie Koh Rong, 25 kilometer uit de kust van Sihanoukville. Het eiland heeft een oppervlakte van 78 km2 en een lengte van 15 km.

Het eiland is dicht bebost en er zijn geen wegen op uitzondering van enkele paden door de jungle. Dus er is ook geen verkeer en geen auto’s. De elektriciteit op het eiland is beperkt en vaak alleen op vaste tijdstippen. In de nacht wordt de generator uitgeschakeld en ben je aangewezen op de zeewind. Geen elektriciteit betekent ook geen licht, neem je zaklamp dus mee. Overigens zijn er geen pinautomaten op het eiland.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Sihanoukville

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / Koh Chang

Ben je op zoek naar een eiland dat mooie stranden heeft, jungle, bergen en nog niet overspoeld is met het massa toerisme dan ben je bij Koh Chang op het juiste adres. Omdat Koh Chang goed te bereiken is vanaf Angkor (en evt. Sihanoukville), is het een goede uitval basis om hier bij te komen van al je indrukken die je in Cambodja hebt opgedaan. Huur een scooter en ontdek het eiland Koh Chang of ga naar een van de mooie stranden.

De hoogste berg van Koh Chang is 744 meter. Het eiland is 30 km lang en 14 km breed en het heeft de vorm van een slapende olifant. In het jaar 2000 heeft het eiland elektriciteit gekregen en de ontwikkeling van het eiland is pas op gang gekomen in 2002.

De west kust is het meest toeristisch en heeft van noord naar zuid de volgende stranden:

  • Chang Noi Beach
  • Sai Khao Beach
  • Khlong Prao Beach
  • Khai Bae Beach
  • Vissersdorp Bang Bao
backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

relaxing Koh Chang

Relaxen

Hoewel wij het heerlijk vinden om rond te trekken zijn wij er aan toe om alle indrukken te verwerken door te gaan chillen op Koh Chang. Ondanks dat dit niet de eerste keer is dat wij het eiland bezoeken vinden wij het toch steeds een heerlijk eilandje en het is zelfs de favoriet van Bas. Je vindt er niet alleen heerlijke eettentjes maar ook een mooie jungle, een waterval en vele Thaise massagesalons.

Sylvester en Bas boeken een vistour maar omdat zij het sneu vinden dat ik dan de hele dag alleen ben, hebben zij voor mij als verrassing een heerlijke vier uur durende wellness geregeld. Geloof mij er is geen een land ter wereld waar de wellness zo goed als in Thailand.

Wij huren er een scooter en toeren rond op het groene eiland. Helaas worden wij regelmatig overvallen door een enorme stortbui waar wij tot op het bot nat worden maar dat mag de pret niet drukken. Gelukkig klaart het daarna weer snel op.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

View Koh Chang

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Backpack route Vietnam Cambodja en Thailand / Bangkok

We komen langzaam aan het einde van onze backpack route Vietnam Cambodja en Thailand en zijn namelijk namelijk in Bangkok. Ondanks dat we al diverse Aziatische steden bezocht hebben is dit nog steeds onze lievelingsstad. We komen er al 25 jaar. Er is echt heel veel te doen en we raken er nooit uitgekeken. Omdat we toch al veel gezien hebben proberen wij toch iedere keer iets nieuws uit. Daarom boeken wij dit keer een fietstour bij van Co van Kessel.

Met de fiets door Bangkok is echt een hele leuke belevenis. Je ervaart met de fiets het lokale leven en komt door smalle straatjes, steegjes en voetpaden en op plekjes wat jezelf nooit zou vinden. De fiets wordt in een boot gelegd en je vaart over het kanaal naar het “andere” Bangkok. Hier waan je je in een heel andere wereld. Zo enorm rustig op het platteland maar toch in de stad.

Hieronder volgt een stukje uit mijn dagboek met betrekking tot die leuke fietstour.

Dagboek

Co van Kessel fietstoer

In Chinatown moeten we ons verzamelen voor de Co van Kessel fietstour. Het is nog wel even stressen om op tijd te komen want de taxi chauffeurs weten niet welk hotel wij bedoelen. Er zijn namelijk 5 Princesshotels in Bangkok. Vanuit het shoppingcentrum waar wij op dat moment zijn, rijden wij snel naar onze kamer om het adres alsnog op te halen. Uiteindelijk komen wij 15 minuten te laat, maar gelukkig hebben zij op ons gewacht.

Chinatown en het andere Bangkok

Ondanks dat we al regelmatig in Chinatow zijn geweest ontdekken wij met de fiets weer nieuwe smalle straatjes waar we nog nooit geweest zijn. 

Na een half uurtje steken wij met de boot over naar de andere kant van de rivier. De fietsen worden ook ingeladen. De gids vertelt dat er 16 miljoen mensen in Bangkok wonen. De meeste mensen wonen aan de andere kant van de rivier en steken iedere dag over om er te werken.  

Het andere gedeelte is heel erg rustig. We komen midden in de natuur terecht. Er zijn zwevende fietspaden van ongeveer 1 meter boven de grond waar links en rechts water is. Het is goed opletten. Er zijn veel honden (en hondenpoep) op de fietspaden en bovendien zijn de paden erg smal. 

In het water vallen

Bas fietst met de gids helemaal voorop. Sylvester en ik bevinden ons in het midden van de groep. Plotseling hoor ik een schreeuw. Ik schrik me dood want het is de schreeuw van Bas en je wilt het niet weten….. Hij is gewoon met zijn fiets  in het water gevallen. 

Ik ga snel naar hem toe en ik zie dat hij met zijn fiets op een stapel waterplanten ligt. Gelukkig heeft hij niets en wij moeten er heel hard om lachen.  Later vertelt hij dat het fietspad rechtdoor loopt maar doordat er planten over het pad liggen, ziet hij niet dat er een bocht is.  

We fietsen verder en komen nog in de betere wijken. Onderweg eten wij met de groep op de floatingboot een heerlijke maaltijd. Vervolgens varen wij met de boot door de kanalen van Bangkok. 

Ondanks dat Bas zich schaamde dat hij in het water gevallen was hebben wij veel lol gehad en nog steeds moeten wij er om lachen als wij erover hebben. Waarschijnlijk zal hem dat zijn hele leven achtervolgen.

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

China town

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Chinatown

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

Bangkok

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

backpack route Vietnam Cambodja en Thailand

bangkok

Dit is dan het einde van mijn backpack route Vietnam Cambodja en Thailand. Wij hebben een hele indrukwekkende reis achter de rug. Met name Cambodja heb ik moeten verwerken. Het verleden van Cambodja heeft bij mij een diepe indruk achter gelaten. De mensen heb ik als zeer vriendelijk ervaren. Het trieste zijn de vele straatkinderen waarvan ik machteloos moet toezien hoe zij op jonge leeftijd al leren te bedelen.

Ik ben benieuwd welke plaatsen jij tijdens je backpack route Vietnam Cambodja en Thailand zou kiezen. Ervaar jij deze landen ook zo intens als ik?

 

Dit vind je misschien ook leuk

6 comments

nicole schepers augustus 25, 2016 - 6:05 am

Mooi geschreven, je kunt zo beeldend vertellen. Ik kan me helemaal inleven in je verhaal. Groet, Nicole

Reply
sandra augustus 25, 2016 - 12:06 pm

Hi Nicole, dank je voor je compliment.

Reply
Marian september 1, 2016 - 5:10 pm

Mooi Sandra mooi geschreven

Reply
sandra september 1, 2016 - 7:28 pm

Dank je Marian.

Reply
Silvia september 11, 2016 - 8:22 am

Ja dit had ik al gelezen heb nog een keer gedaan en vind het nog steeds mooi. Gr silvia

Reply
Gharjestani Shamsia augustus 27, 2018 - 5:32 pm

Bedankt Sandra

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.