Home ReistipsReisroutes Backpack Route Panama en Costa Rica

Backpack Route Panama en Costa Rica

by sandra
4 comments
backpack route Panama en Costa Rica

Na heel wat jaren door Zuidoost Azië gebackpackt te hebben, gaan we voor het eerst rondtrekken in Centraal Amerika met name door Panama en Costa Rica. Panama is vooral bekend vanwege het 81 km lange Panamakanaal maar het heeft zo veel meer te bieden. Het land heeft berggebieden, schitterende eilanden (op sommige leven primitieve stammen) en prachtige regenwouden. Volgens onze gids  leven in die regenwouden  jaguars, poema’s, apen en giftige slangen.  Het land is enorm in opkomst en niet voor niets want het is een heerlijk land om rond te trekken. Samen met Sylvester en Bas reisde ik in juni 2016 door Panama en Costa Rica. Ben je benieuwd wat er te doen en te zien is in Panama en Costa Rica? Dit is mijn backpack route Panama en Costa.

 

 

Backpack Route Panama en Costa Rica DAG 1-3 PANAMA CITY

Wij starten onze backpack route Panama en Costa Rica in Panama City. Vanuit Bonaire (waar wij wonen) vliegen wij naar Curacao. Vanaf hier is het een vlucht van 1,5 uur naar Panama City. Het is zo heerlijk om eens geen jetlag te hebben.

Wanneer wij bij het hotel aankomen droppen wij de bagage en gaan wij naar de shoppingmall om het een en ander in te kopen voor onze jungle tochten die we in Boquete gaan maken. Dit omdat bepaalde dingen niet op Bonaire te krijgen zijn.

De dagen daarna staan in het teken van het bezoeken van het Panama kanaal, het historisch centrum Casco Viejo, de vismarkt en natuurlijk moeten wij voor Bas naar de MacDonalds want die hebben wij op Bonaire niet.

Costa Rica

Panama City

 

Taxi naar het PANAMA KANAAL

Het Panama kanaal ligt op  20 minuten rijden van het centrum van de stad. We besluiten een taxi te nemen die ons voor USD 8,00 naar het kanaal brengt. Je kunt aan je taxi chauffeur vragen om hier te blijven wachten. Het is namelijk best lastig om een taxi terug te krijgen. De taxi chauffeurs in Panama city hebben geen meter dus bespreek van te voren goed een prijs af om problemen te voorkomen.

Voor ritjes in de stad betaal je USD 3 – 5 USD, afhankelijk van je onderhandeling en de taxichauffeur.

Hoe werkt het Panamakanaal

Een tocht door het Panamakanaal, van de Atlantische Ocean naar de Stille Oceaan,  duurt ongeveer 8 uur. Gedurende deze tocht gaan deze schepen door 3 sluizen namelijk de Miraflores-, Pedro Miquel- en Gatunsluizen. De schepen zakken door gebruik te maken van zwaartekracht. Ruim 14.000 schepen maken per jaar gebruik van het kanaal en ze betalen hiervoor een bedrag van gemiddeld USD 135.000 aan tol en het kan zelfs oplopen tot USD 250.000,– Dat is enorm veel geld maar het is nog altijd goedkoper dan wanneer ze om Zuid-Amerika heen zouden varen.

Vanaf  de Miraflores sluizen heb je goed uitzicht op het kanaal. Van tevoren had ik mij er heel wat voorgesteld maar eigenlijk ben ik enigszins teleurgesteld. Op het moment dat wij er zijn (zondag), vaart er namelijk geen boot door het kanaal.

Bij de sluizen bevindt zich een groot bezoekerscentrum met een uitkijk platform. In het bezoekerscentrum is een museum waar tevens een film gedraaid wordt hoe het kanaal tot stand is gekomen. Het is indrukwekkend om te horen dat tijdens het uitgraven van het kanaal in 1880  22.000 arbeiders stierven aan ziektes zoals gele koorts en malaria. De bouw werd stilgelegd. In 1914 maakten de Amerikanen het kanaal af en kwam het in hun bezit. Pas in 2000 werd het kanaal officieel eigendom van Panama. Een entree kaartje voor het bezoekerscentrum is voor volwassenen USD 15,00 en voor kinderen tot 12 jaar USD 10,–.

VISMARKT

Vlak buiten Casco Viejo is er een overdekte vismarkt. Ondanks dat het er stinkt is het absoluut de moeite waard om het te bezoeken. Binnen is het een drukte van belang en iedere viskraam heeft een bijbelse naam. Buiten een opeenvolging van ceviche bars en terrassen. Heel local en spotgoedkoop. Vanaf USD 2,– bestel je dit visgerecht met rauwe vis, limoen en pepers.

CASCO VIEJO

Slenter door de straatjes van Casco Viejo.  Deze historische wijk met zijn pittoreske pleinen en smalle straatjes staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is absoluut een aanrader om te bezoeken.

Backpack Route Panama en Costa Rica / DAG 4,5 EN 6 BOQUETE

Het traject Panama City-Boquete is heel goed met het openbaar vervoer af te leggen, maar wij willen meer luxe en boeken een vliegticket naar David om de reis met een taxi te vervolgen naar Boquete.
Boquete is een klein dorpje gelegen in een vallei en omringd door bergen. Door de hogere ligging is het er een stuk frisser dan elders in Panama. Hier hebben zich veel Amerikaanse pensionada gevestigd. De omgeving leent zich voor actieve uitstapjes zoals hiking, ziplinen, wildwatervaren en bergbeklimmen.

In Boquete maken wij een jungle tour en bezoeken de hot springs, de verborgen waterval en de Mini Canyon. Wil je hierover meer weten? Lees dan wat te doen in Boquete.

Backpack Route Panama en Costa Rica/ DAG 7 – 12 BOCAS DEL TORO

In Boquete boeken wij bij onze accommodatie de reis naar Bocas del Torro. Via een slingerroute door de bergen komen wij na ongeveer 4 uur aan bij het plaatsje Almirante. Vanaf hier brengt de waterboot ons in een half uur naar de eilanden Bocas del Toro.

Isla Colon

Isla Colon is het hoofdeiland van Bocas del Toro met Bocas town. Dit eiland is tevens het drukste eiland. Wij gaan eerst naar het hoofdeiland Isla Colon waar wij net buiten het stadje verblijven. Helaas worden wij hier ziek (griep) en hebben niet heel veel puf om allerlei activiteiten te ondernemen. We hangen een beetje in ons appartement. ’s Avonds laten wij ons door de taxi (USD 1,– p.p.) in Bocas afzetten om een hapje te eten. De taxi chauffeur heeft zijn gezinnetje in de auto en er draait gezellige lokale muziek.

In het dorpje staan de restaurants en accommodaties op palen in het water waardoor je een mooi uitzicht hebt over de zee. Je treft er diverse winkeltjes aan. Er hangt een relax sfeertje in Bocas town.

Ik ga een apotheek in om paracetamol te halen. Ze kijken mij echter vreemd aan wanneer ik de hele doos wil. Dat hebben ze overigens niet. Ik schrik wanneer ik hoor dat ik per pil USD 2,00 moet betalen. Ik hoef acuut die doos niet meer haha. Medicijnen zijn hier lastig te verkrijgen en erg duur.

Tip: Neem genoeg paracetamol mee vanuit Nederland.

Er worden in Bocas Town veel excursies aangeboden o.a. naar Starfish Beach, Bird Island, Dolphin bay, Bluff Beach en Red Frog Beach. Deze excursies kosten gemiddeld USD 35,00. Het is ook mogelijk om de bus te nemen in Bocas town naar Starfisch Beach. Voor het laatste stuk kan je een taxi boot nemen maar je kunt ook nog een stuk door de jungel lopen.

Bocas de Toro, idyllische eilandengroep

Bocas Town

Bastimentos

Na een paar dagen zijn wij hersteld en nemen de taxi boot naar het eiland Bastimentos. Hier verblijven wij in een prachtige baai in de waterbungalow Eclypse de Mar Acqua Lodge, te bereiken via Old Bank.
Op het eiland Bastimentos zijn geen wegen en er rijden dus geen auto’s. Met een water taxi verplaats je je naar een andere baai of eiland.  Wij verkennen de jungle van Bastimentos en zien de mooiste bloemen die in Nederland in een vaas staan. Ook spotten wij hier de red frog, een minuscuul kikkertje.

Naast Eclypse de Mar Acqu Lodge ligt een houten huis met een prachtige veranda. Het ligt iets verscholen in een weelderige groene omgeving. De bewoners blijken Nederlanders te zijn, die sinds een week de gelukkige eigenaren zijn. Zij zijn voornemens om dit huis op palen te gaan verbouwen tot een B&B. Carmen en Marcel zijn heel gastvrij en nodigen ons uit voor een drankje en hapje. Het was heel gezellig en wanneer we afscheid nemen hoop ik dat ik hun nog een keer kan bezoeken. Ik ga ze in ieder geval volgen op social media.

Update december 2018: Carmen en Marcel hebben er inmiddels een paradijs Carmen’s Place van gemaakt. Helaas zijn wij er nog steeds niet geweest maar ik volg Carmen en Marcel op Social Media en vind het echt knap hoe ze het doen.

Isla Solarte

Wij nemen een watertaxi (USD 5,– p.p. enkele reis) naar Blue Coconut Restaurant op Isla Solarte. Hier liggen wij in een hangmat in het water en nemen een heerlijke blue coconut cocktail. Wat een leven, toch?

Bocas del Toro, idyllische eilandengroep

Blue Coconut Restaurant

Hier houdt het eerste deel van ons avontuur “Backpack route in Panama en Coste Rica” op.

Wij boeken bij onze accommodatie op het eiland Bastimentos de reis naar Puerto Viejo voor USD 27,– p.p. Inbegrepen is de taxi boot (een half uur varen) vanaf het hoofdeiland Isla Colon naar het vaste land Almirante. Hier stappen wij over naar een mini bus, die ons naar de grens met Costa Rica brengt. De chauffeur legt je precies uit bij de grens waar je moet zijn. Na de grens worden wij opgepikt door een andere buschauffeur die ons naar Puerto Viejo brengt in ongeveer een uur. De meeste tijd zijn wij kwijt met wachten bij de water taxi in Bocas Town, Isla Colon en bij de grens.

Backpack Route Panama en Costa Rica / DAG 12-16 PUERTO VIEJO/COSTA RICA

In het laid-back dorpje Puerto Viejo gelegen aan de Caribische kust, start het tweede gedeelte van onze backpack route Panama en Costa Rica. Puerto Viejo is bekend vanwege de gevaarlijke Salsa Brava golf. Deze golf bouwt zich in de diepte op en breekt op het ondiepe rif. Deze plek is dan alleen geschikt voor de gevorderde surfer. Door de stroming is het hier dan ook gevaarlijk om te zwemmen. In de baai is het vrij rustig met de zee, maar zodra je het dorpje uitrijdt en richting het noorden gaat zie je een groot verschil.

De bevolking van Puerto Viejo is van Jamaicaanse afkomst en regelmatig hoor je reggae muziek op straat of in de huizen. Een bezoek aan de reggae bar mag dan natuurlijk niet ontbreken.

In Puerto Viejo zien wij weinig tot geen taxi’s. Heb je geen auto ter beschikking dan adviseer ik om in het dorpje zelf te overnachten. Wij huren een fiets (USD 10,– p.p./p.d.) en verkennen op deze manier de omgeving. Wij slenteren door het dorpje, kopen souvenirs, zien verkoop van verse vis op straat. We hangen een beetje rond en doen verder niets.

 

backpack route Panama en Costa Rica

Puerto Viejo

backpack route Panama en Costa Rica

gehuurde fietsen

Backpack route Panama en Costa Rica

Reggae bar Puerto Viejo

backpack route Panama en Costa Rica

moijto

backpack route Panama en Costa Rica

vis verkopen

backpack route Panama en Costa Rica

Puerto Viejo

Backpack Route Panama en Costa Rica / DAG 16-21  JACO 

Aan het eind van ons verblijf in Puerto Viejo besluiten wij voor de rest van de reis een auto te huren. Wij willen in Costa Rica meer vrijheid hebben om te reizen. Omdat wij met drie personen zijn, is het qua kosten ook aantrekkelijk. Voor een ritje met een Shuttle bus betaal je snel USD 50,– p.p. Daarentegen is de lokale bus maar USD 10,–. Ook heel leuk.

Wij vertrekken naar Jaco, een plaatsje aan de Pacific. Het eerste deel van de route rijden wij vele kilometers langs bananenplantages. Via de hoofdstad San Jose rijden wij in anderhalf uur naar Jaco. Wij verblijven op Jaco Beach. Het strand is van grijs vulkanisch zand. Het is denk ik wel het meest ontwikkeld strand van Costa Rica. Je moet er van houden. Veel bars en restaurants. In het weekend druk bezocht door de inwoners van San José. Verder veel Amerikaanse gezinnen. Wij blijven een aantal dagen en verkennen de omgeving per auto.

backpack route Panama en Costa Rica

Jaco beach

backpack route Panama en Costa Rica

Jaco centrum

backpack route Panama en Costa Rica

vogel

Backpack Route Panama en Costa Rica / DAG 21,22 en 23 SAMARA

Vanuit Jaco rijden wij richting het noorden. Na ongeveer 2,5 uur rijden wij over de brug naar het schiereiland Nicoya. De GPS brengt ons naar een ongeasfalteerd jungle pad dwars door een gebergte heen. Wij controleren of we op de goede weg zitten. Plotseling ontmoeten wij een paar brulapen. Wanneer ik uit de auto stap om te kijken, plast er een op mijn hoofd. Man, dat heb ik dan weer.

Daarna rijden wij toch maar verder. Uiteindelijk komen we in een gesloten baai terecht dat Samara blijkt te zijn. Wij weten nog steeds niet of dit de enige weg naar Samara is. Ondanks dat we op de terugweg de GPS hebben bijgesteld rijden wij weer een heel stuk door de jungle. Het is een schitterende route.

Samara is voor mij een authentiek plaatsje waar de tijd nog stil heeft gestaan en je echt een Tico gevoel hebt. Ik houd er van.  Samara biedt goede overnachtingsmogelijkheden aan voor midden en low budget accommodaties. Het plaatsje is vrij compact en je kunt alles te voet afleggen. Dicht bij het strand vind je leuke restaurantjes, barretjes, souvenirs, bank, apotheek, supermarkt.

Wij verblijven in een boomhut op het strand met een prachtig uitzicht over de baai. PURA VIDA (genieten)zeggen ze in Costa Rica.

backpack route Panama en Costa Rica

jungle naar Samara

Backpack route Panama en Costa Rica

Brulaap

backpack route Panama en Costa Rica

Sarong kraam Samara

Backpack route Panama en Costa Rica

Bootje Samara

backpack route Panama en Costa Rica

boomhut

backpack route Panama en Costa Rica

boomhut

Backpack Route Panama en Costa Rica / DAG 24, 25, 26 SAN JOSE

In San Jose verblijven wij in hotel Balmoral. Dit hotel ligt midden in de winkelstraat. Vanuit hier bezoeken wij de Central Market. Een overdekte markt met vers fruit, groente, eettentjes en lokale artikelen. Het is een drukte van belang in de overdekte markt. Van dit soort gelegenheden houd ik van, heerlijk lokaal.

Na 26 dagen rondtrekken door Panama en Costa Rica zijn wij de bonen en rijst een beetje moe en Bas snakt naar een Big Mac. Op Bonaire hebben wij geen MacDonalds dus moet de schade weer ingehaald worden.

Verder blijven wij deze dagen in het centrum van San Jose en gaan hier shoppen. We leveren onze huurauto in bij het autoverhuur bedrijf enkele straten verder dan ons hotel. Wij worden door het bedrijf gewaarschuwd, vanwege de veiligheid, de taxi terug te nemen naar het hotel in plaats van te gaan lopen. Wanneer we door de straten rijden zien we dat voor alle ramen en deuren van de huizen tralies zijn. Echt een veilig gevoel krijg ik hierdoor niet ofschoon we gelukkig niets akeligs meemaken.

Einde backpack route Panama en Costa Rica

Hier eindigen wij onze backpack route Panama en Costa Rica. Ik heb genoten van deze reis en met name Panama heeft mij bijzonder verrast.

Ik ben benieuwd of jij in Panama en/of Costa Rica bent geweest en hoe jij het ervaren hebt?

 

PS: Deze blog bevat een affiliatie link.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Mariette Hoksbergen augustus 18, 2016 - 2:34 pm

Hoi Sandra,

Wat leuk om jouw blog te lezen over Costa Rica.
Wij zijn daar ook geweest en het is dan ook erg leuk om bepaalde dingen te herkennen en terug te zien!!!

Reply
sandra augustus 19, 2016 - 12:37 am

Hoi Mariette, dank je voor je reactie. Fijn om te horen dat je bepaalde dingen herkent en terug ziet.

Reply
Roos augustus 10, 2019 - 1:19 pm

Hoi! Vraagje. Vanaf waar heb je precies een auto gehuurd? Was dit nog in panama en ben je daarmee naar Costa Rica gereden?

Reply
sandra augustus 10, 2019 - 6:17 pm

Hoi Roos,
Wij hebben de auto in Puerto Viejo gehuurd en afgeleverd in San José. In Panama hebben wij geen auto gehuurd.We zijn met openbaar vervoer naar de grens gereden en lopend naar Costa Rica gegaan. Daar stond een bus klaar om ons naar Puerto Viejo te rijden waar wij de auto gehuurd hadden.
Ik zou de auto in Nederland huren (bij Sunny Cars). Weet echter niet of je met een huurauto de grens over kan.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.