Als je Bachata zegt dan zeg je Dominicaanse Republiek. Hier is de dans namelijk ontstaan maar meer hierover verder in deze blog. Een tijdje geleden heb ik in een Bucket list aangegeven dat het mij leuk lijkt om het authentieke Dominicaanse Republiek te ervaren. Tijdens mijn vorige reis “Eilandhoppen in de Caribbean” strandde ik door vertragingen van Insel Air op Curacao. Het was even balen omdat dit wel vaker voorkomt met deze maatschappij maar hierdoor kom je wel weer in contact met bijzondere mensen.
Wij ontmoetten namelijk de enthousiaste Nucita. Samen met haar Dominicaanse man Miguel runnen zij Casa Los Santos in Santiago de los Caballeros en Club Fiera, de specialist in Dominicaanse Bachata. Verder biedt Nucita authentieke vakanties en excursies aan.
Wij boekten een reisje naar de Dominicaanse Republiek en verbleven een aantal dagen in haar B&B in Santiago de Caballeros. Omdat het ongeveer drie uur rijden is naar de tweede grootste stad van het land overnachten wij in een authentiek hotelletje in de hoofdstad Santo Domingo. Na het ontbijt rijden we naar het noorden. De stad uitkomen is echt een ramp. In het verkeer heerst de wet van de sterkste en ze duwen je zo van de weg. Eenmaal buiten de stad kun je rustig doorrijden.
Bij aankomst worden wij gastvrij ontvangen door Nucita en Miquel. De dagen daarna staan in het teken van leren dansen en “down under” met de locals. Weg van alle resorts en gebaande wegen. We leren een paar woordjes straattaal die ons later goed van pas zal komen. Ook krijgen we een aantal lesje in Bachata.
Vandaag vertel ik je meer over mijn ervaring met de Bachata en het down under gaan in Santiago de los Caballeros.
ONTSTAAN VAN DE BACHATA
De Bachata is begin 19e eeuw ontstaan op het platte land van de Dominicaanse Republiek. De arme bevolking kwam aan het eind van de dag bij elkaar om hun ongenoegen te uiten over hun situatie. De dans en tevens muziekgenre werd al snel geassocieerd met armoede en dronken feesten.
In de periode 1930 – 1960 werd door de regerende dictator Trujillo deze dans verboden, de populaire Merengue was wel toegestaan.
In die periode was de nationale sport Hanengevechten. Met een haan en banaan onder de arm, kapmes achter in de broek werd er gedanst in kroegen en bordelen.
KIJK DE EERSTE MINUUT NAAR HET FILMPJE OM EEN INDRUK TE KRIJGEN!
Na de moord op de dictator trokken arme plattelandsarbeiders naar de steden. Het leven werd er echter niet makkelijker op. De vrolijke tonen van de Merengue was niet echt gepast. De Bachata met de droevige teksten werd steeds populairder en brak pas door toen in 1991 Juan Luis Guerra een hit scoorde met Burbujas de Amor.
In 2002 is Aventura met hun hit Obesion Bachata wereldwijd populair geworden. Het liedje heeft zelfs in de Nederlandse top 40 gestaan.
START BACHATA DANS
Heb je dat filmpje hierboven met die man in zijn felgroene broek gezien? Nou, geloof mij die swingende heupen heb ik niet.
Voordat ik down under ga, moet ik eerst de Bachata leren. Van Nucita krijgen wij dan ook les. Ik start met de basis pas. Deze bestaat uit een stap opzij (tel 1), daarna aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en dan weer aansluiten met de andere voet waarbij je eindigt in een tap (tel 4). De volgende vier tellen herhaal je deze stappen maar dan de andere kant op. Vervolgens krijg ik nog een aantal andere basis stappen geleerd. Wanneer ik denk de stappen onder de knie te hebben, krijg ik te horen dat in de Dominicaanse Republiek niet de man maar de vrouw start met dansen. Dat mag op de eerste, tweede, derde of vierde tel zijn. Nou ik kan je vertellen dat ik mij niet graag laat leiden, maar nu denk ik er wel even anders over. Poeh, nu begin ik hem wel een beetje te knijpen.
Waar
In de Dominicaanse Republiek wordt overal Bachata gedanst zoals bij de kruidenier op de hoek, bij de Carwash, de slijterij, bij eettentjes en ook bij de benzinepomp.
Bachata dansen bij de Benzinepomp
De eerste avond gaan wij naar de benzinepomp. Best een vreemde gewaarwording dat een deel afgezet is om te dansen. Het is normaal om een fles frisdrank of appelsap en een fles rum te bestellen en dat te mixen met meer rum dan fris of sap. Het schijnt de nationale drank te zijn. Het is dat ik die combinatie niet lust maar niet slecht om je moed in te drinken, haha.
Het is overigens de bedoeling dat je met locals gaat dansen want dan leer je het pas echt. De man vraagt heel traditioneel de vrouw ten dans. Ben je getrouwd of een stelletje dan moet de man toestemming geven als de vrouw gevraagd wordt om te dansen. Voor mij werd overigens al heel snel een danspartner geregeld. Uiteraard met toestemming van Sylvester. Het lijkt makkelijk maar bij die Dominicanen zit de Bachata in het bloed. Man, wat dansen die soepel. We hebben heel wat bekijks want een toerist, die heb ik niet gezien.
Carwash
Kan je het je voorstellen in Nederland om te gaan dansen bij de Carwash. Nou, ik niet in ieder geval. In de Dominicaanse Republiek is het de normaalste zaak van de wereld. In het midden van de Carwash bevindt zich de bar waar volop rum en cola te verkrijgen is. Er is een optreden van de regionale beroemdheid namelijk Tony Berroa, de macho van de Bachata. Dat staat tenminste op zijn tourbus. Lachen is het wel. Om de tien minuten worden wij, Sylvestre y Sandra, wel genoemd. Ook hier zijn wij de enige toerist. Als klap op de vuurpijl wordt er ook nog een Meet & Greet voor ons georganiseerd.
Kruidenierszaak
Je kunt het geloven of niet maar ook bij de kruidenierszaak op de hoek wordt volop Bachata muziek gespeeld. Hier staan grote boxen waar keihard de muziek ’s avonds de straat in geblazen wordt. Lig je al in bed dan heb je even pech, gezellig is het wel. Een fles rum en cola erbij. Kom maar op met die heupen. Op een plastic stoel neem je plaats om even bij te komen van je dans.
Straat eettentje
Zoals gezegd, overal wordt er gedanst. Je waant je in Santiago de los Caballeros in het authentieke Caribbean. Na het dansen bij de CarWash gaan we nog even knapperige kip eten. Ook bij het eettentje op straat wordt de Bachata muziek gedraaid. De locals maken nog een dansje. Wij kijken hoe soepel dit weer gaat.
Tijdens ons verblijf ben ik op plekken geweest, waar ik nooit zou zijn gekomen. Wij zijn in contact gekomen met locals, hebben gedanst, (local)gegeten en gedronken met ze. Ik heb niet alleen kennis gemaakt met de cultuur maar er ook aan deel genomen en het daadwerkelijk beleefd.
Hoe denk jij erover? Wil jij ook het authentieke Dominicaanse Republiek ontdekken en je reis écht beleven?
Dit is geen gesponsord bericht en enkel en alleen gebaseerd op mijn eigen goede ervaring.
8 comments
Wat een super leuk reisverslag weer van mijn Te amo Beach vriendin!
Dank je Mariette, in het nieuwe jaar gaan we weer.
Leuk! Weer plezierig om te lezen! Wie weet waait het over naar Bonaire ?
Hi Mieke F, Dank je. Overigens wordt er op Bonaire ook veel Bachata gedanst nota bene Dominicaanse stijl. Dus moet ik hier verder ermee gaan.
Geweldig, Sandra. Het klinkt ook heel spannend, deze dans, zeker met die foto erbij waarbij jouw blik boekdelen spreekt. En dan als enige toerist, dit is toch gewoon smullen. Ook om te lezen.
Toen ik die heupen zag bewegen van die man in de groene broek dacht ik ‘zou Sandra dit ook lukken?’
Je gaf zelf het antwoord al.
Dansen is toch vaak gewoon het vieren van het leven, zeker als de rest beroerd is.
Hi Mieke S. Dansen is inderdaad het vieren van het leven. Bachata is heel leuk om te doen, maar ik heb er niet zo een feeling voor. Alles erom heen was gewoon super om te ervaren.
Wat een leuk verhaal. Dat is echt een gezellige boel daar. heerlijk al die passie en plezier!
Het leven vieren! Daar kunnen wij nog veel van leren.
Hi Margriet, dank je. Het vrije gevoel wat daar heerst is echt heerlijk. Het maakt niet uit of je goed danst of niet. Daar gaat het helemaal niet om. Inderdaad gewoon het leven vieren.